Як діють санкції США: через них "Роснафта" може залишитися без кредиту в $4 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як діють санкції США: через них "Роснафта" може залишитися без кредиту в $4 млрд

Кредит&Депозит
1564
Після того, як голова “Роснафти” Ігор Сєчін опинився одним з фігурантів складеного в США списку санкцій, компанія може залишитися без $4 млрд. Ці гроші вона розраховувала отримати у вигляді кредитів в рахунок майбутніх поставок нафти British Petroleum і нафтотрейдерові Vitol, повідомляє агентство Reuters з посиланням на свої джерела в банках.
“Ситуація для “Роснафти” погіршується, ці угоди про передоплату стали для компанії важливим джерелом коштів, їх необхідно укласти”, – сказало одне з джерел.
За словами іншого банкіра, після багатомісячної затримки Роснафта і ВР майже домовилися про кредит на $1,5-2 млрд терміном на п’ять років. Операція ще може відбутися, оскільки, на думку юристів, проти самої “Роснафти” ніяких санкцій немає.
Однак інші експерти вважають, що угода не відбудеться через можливість нових санкцій, в очікуванні яких західні банки прагнуть скоротити операції з російськими компаніями. Імовірність домовитися про кредити була б вищою, якби Сєчін покинув свій пост, сказало одне з джерел Reuters.
“Це залежить від формулювання санкцій і того, чи залишиться Сєчін активним директором компанії”, – сказав він.
В опублікованому напередодні звіті Газпрому за 2013 р. керівники газового гіганта визнали, що санкції можуть ускладнити доступ компанії на ринок фінансування.
“Це може призвести до втрати довіри міжнародних інвесторів до економіки регіону та до інвестицій в Росію в цілому. Результатом відсутності довіри може стати зниження ліквідності, нестабільність торговельної діяльності та значне зниження цін на котирувані цінні папери компаній, що ведуть діяльність в Росії, включаючи АДР ВАТ “Газпром”, а також неможливість для Групи “Газпром” залучати позиковий або акціонерний капітал на міжнародних ринках капіталу”, – наголошується в звіті Газпрому.
У середині квітня 2014 р. міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings назвало скорочення фінансування найбільш актуальною загрозою для російського корпоративного сектора, відзначивши водночас, що найбільші російські компанії в змозі витримати тривале зниження припливу іноземного капіталу, а російські банки мають можливість замінити частину зарубіжних запозичень.
Раніше агентство Moody’s оголосило про те, що сукупний борг рейтингованих російських компаній нефінансового сектора, номінований в іноземній валюті, виглядає керованим.
На думку експертів, значні грошові залишки в іноземній валюті та експортна виручка допомагають знизити ризики. При цьому у разі закриття доступу до міжнародних фінансових ринків російські компанії зможуть скористатися кредитами російських банків.
Нафтогазовий сектор, сектор телекомунікацій, електроенергетика та інфраструктурний сектор найменше схильні до ризику. За оцінками агентства, вони володіють достатніми коштами для погашення більшості або всіх своїх боргових зобов’язань до кінця червня 2015 р.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас