НАТО збільшує кількість винищувачів для захисту Балтії у 3 рази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАТО збільшує кількість винищувачів для захисту Балтії у 3 рази

Світ
553
З 1 травня НАТО утричі збільшує кількість винищувачів для захисту Прибалтики. Для патрулювання Естонії, Латвії та Литви направлять 12 літаків Військово-повітряних сил Польщі, Великобританії та Данії.
Кожна з країн виділить по чотири винищувачі: Польща, яка очолює місію, надасть Міг-29, Великобританія – багатофункціональні винищувачі «Тайфун», Данія – F-16. До цього альянс виділяв лише чотири літаки на принципах ротації (союзники прибалтійських країн у НАТО по черзі надавали свої винищувачі для цієї місії).
Збільшити військову присутність у Центральній та Східній Європі НАТО вирішило «після ескалації кризи в Україні». У повідомленні альянсу наголошується, що посилення місії в прибалтійських країнах відбулося вперше за десять років.
На початку квітня генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив, що альянс вжив додаткові військові заходи для зміцнення колективної безпеки та захисту союзників «у зв’язку з військовою агресією Росії проти України». Крім посиленого патрулювання повітряного простору Балтії йшлося про розміщення додаткових кораблів у Балтійському морі і Східному Середземномор’ї. Поки що мова йде про переміщення сил тільки для проведення навчань і тренувань.
Раніше, 1 квітня, рада НАТО на рівні міністрів закордонних справ ухвалила рішення про призупинення співпраці з Росією як у військовій, так і в цивільній сферах у відповідь на приєднання Криму до РФ. Глави МЗС країн альянсу відмовилися визнати законним референдум в Криму і засудили «військову інтервенцію Росії» в Україні. Рада також закликала Росію зробити негайні кроки для відновлення міжнародних зобов’язань.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас