Суниця з Криму може не потрапити на ринок материкової України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суниця з Криму може не потрапити на ринок материкової України

Аграрний ринок
917
Як повідомляють експерти, кримські садівники заявили про початок сезону реалізації тепличної суниці садової. Перші невеликі партії суниці господарства поки що без особливих проблем реалізують на внутрішньому ринку півострова. Але вже найближчими днями у кримських фермерів можуть виникнути серйозні проблеми через відсутність доступу на ринок материкової України.
Перші партії суниці кримські виробники зараз пропонують до продажу по 40-50 грн/кг (2,43-3,03 євро/кг), що фактично відповідає цінам на початку сезону 2013 р. Поки продукція надходить на ринок автономії в дуже обмеженій кількості, і проблем з її збутом немає. Проте вже з другої декади травня господарства планують розпочати продаж ягоди з відкритого грунту, основний обсяг якої фермери раніше завжди реалізовували через перекупників, які приїжджають з інших регіонів України. При цьому, за словами учасників ринку, самопроголошена влада Криму ще в п’ятницю встановила між материковою Україною і півостровом «державний кордон», на проходження якого постачальниками доводиться витрачати близько половини доби.
Українські оптові компанії повідомляють, що з урахуванням такої складної логістики торгівля кримської суницею і кісточковими стане економічно недоцільною в цьому сезоні.
«На сьогодні на цьому «кордоні» зібралися вже цілі черги фур, стояти доводиться 10-12 год, – розповідають учасники ринку. – За таких умов поставляти суницю на ринок материкової України практично неможливо, враховуючи той факт, що товар швидкопсувний».
При цьому фермери сумніваються, що зможуть вирішити проблему зі збутом шляхом поставок на ринок Росії. Проблема в цьому випадку знову ж полягає в дуже незручній логістиці. Щоб потрапити на пором, фури з продукцією по кілька днів простоюють в черзі, а це у випадку з суницею та іншими м’якими ягодами і фруктами неприпустимо.
Про те, як окупація Криму позначиться на розвитку ринку суниці та інших ягід на півострові і на материковій частині України, провідні експерти галузі поговорять вже 22-23 травня в м.Вінниця в рамках п’ятої міжнародної конференції «Ягоди України-2014: заморозка і свіжий ринок».
За матеріалами:
АПК-Інформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас