Відомий американський політолог пропонує Україні статус "а-ля Фінляндія" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відомий американський політолог пропонує Україні статус "а-ля Фінляндія"

Світ
11473
Відомий американський політолог, соціолог і державний діяч, який довгий час був одним з провідних ідеологів зовнішньої політики США Збігнев Бжезинський дав свій рецепт збереження української державності.
Захід повинен переслідувати дві мети одночасно, радить Бжезинський. Перша – “з’ясувати, чи можна все ж таки домовитися з Росією”, друга – роз’яснити росіянам і особливо Путіну, які будуть наслідки, якщо домовитися не вдасться. Захід повинен домовитися з Росією, що “Україна вільна рухатися до мети європеїзації, яку вона собі поставила”, – говорить Бжезинський. При цьому Україна не повинна вступати в НАТО, її повноправне членство в ЄС залишиться в “дещо віддаленій перспективі”, але не має бути членства і в Євразійському союзі.
Іншими словами, політолог пропонує статус а-ля Фінляндія: нормальні комерційні відносини з Росією і демократизація.
Бжезинський радить відкласти “рішення кримського питання”, а пізніше допомогти Україні домовитися про володіння Кримом за принципом “кондомініуму”. Щоб всього цього досягти, потрібно пояснити Росії, що застосування сили – це ризик конфронтації.
“Нехай українці усвідомлюють, що за свої прагнення потрібно боротися, а Захід чітко дасть зрозуміти, що не залишить українців на самоті. Україні потрібно запропонувати зброю оборонного характеру, яка підходить для міських боїв, вважає Бжезинський, причому “обіцяти зараз”, а “надати залежно від обставин”.
Бжезинський закликає Захід допомогти українцям “відновити армію” і забезпечити можливість вести тривалий опір в умовах міста. Політичний діяч також похвалив санкції, які ввів Обама. За його оцінкою, російська економіка не витримає розширення санкцій, тож “їх масштаб слід нарощувати”. Бжезинський порадив росіянам замислитися, що буде, якщо Україна стане недружньою країною, а Путіну – “побоюватися здатності зовнішніх сил завдавати йому проблем серед великих етнічних меншин в самій Росії”, передає видання.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас