Середня Азія на порозі війни за водні ресурси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Середня Азія на порозі війни за водні ресурси

Світ
4852
Низький рівень води у водосховищі Токтогульській ГЕС (Киргизія) може стати причиною дефіциту води для зрошення фермерський угідь в Узбекистані.
Узбекистан щороку використовує близько 53 млрд куб. м води для зрошення бавовняних плантацій, причому під час вегетаційного періоду країна потребує додатково в 3 млрд куб. м, які, як правило, потрапляють в Узбекистан з Токтогульського водосховища.
Проте на сьогодні у водосховищі накопичилося лише 8 млрд куб. м води, в той час як необхідно 11 млрд куб. м для скидання води.
Киргизія вже не вперше стикається з нестачею води. У 2013 р. через низький рівень вод у водосховищах з нестачею води зіткнулися в Намангані, Андижані, Фергані, а також у Сирдар’їнській, Джізакській, Ташкентській, Самаркандській, Бухарській, Кашкадар’їнській, Хорезмській і Сурхандарьїнській областях.
Водні ресурси Середньої Азії є яблуком розбрату для Казахстану, Киргизії, Таджикистану і Узбекистану, причому ситуація різко погіршилася після розпаду СРСР в 1991 р.
Справа в тому, що зростання цін на природний газ, який експортує Узбекистан, змушує Киргизію і Таджикистан збільшувати потенціал своїх гідроелектростанцій з метою експорту її частини в Південну Азію. В результаті вода в першу чергу спрямовується на вирішення енергетичної проблеми, в той час як сільськогосподарська проблема сусідніх країн відходить на другий план.
Влада Таджикистану активно прагне розвивати свої гідроенергетичні проекти, оскільки частка орних земель становить лише 7% від усієї території, а видобуток нафти перебуває на мізерному рівні, отже, пріоритетним напрямком стає експорт електроенергії та збільшення енергетичного потенціалу. Не менш критична ситуація в енергетичному секторі Узбекистану, де 92,5% споживаної електроенергії в країні виробляється на гідроелектростанції.
Враховуючи брак вод в даному регіоні, особливо для аграрних потреб в Узбекистані, Казахстані, Туркменістані, прагнення Таджикистану збільшити водозабір для більшого виробництва електроенергії та її експорту може значно підвищити градус напруженості в регіоні.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас