Україна суттєво скоротила експорт металу до Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна суттєво скоротила експорт металу до Росії

Фондовий ринок
519
Українські металурги у першому кварталі 2014 року скоротили експорт продукції до Росії на 34% порівняно з аналогічним періодом 2013 року – до 350 млн доларів.
Про це на прес-конференції повідомив начальник відділу аналізу ринків чорної металургії Державного інформаційно-аналітичного центру моніторингу зовнішніх товарних ринків (Держзовнішінформ) Олександр Шейко.
Він зазначив, що поставки нашої металопродукції істотно скоротилися і на ринки інших країн СНД, де падіння становить 37%, при цьому зріс експорт до країн Європейського Союзу, а також незначно збільшився обсяг постачань до країн Близького Сходу, які є традиційним ринком збуту для українських металургів.
“Чи вдасться за рахунок ЄС та країн Близького Сходу компенсувати падіння на ринку країн СНД? Думаю, що ні. Принаймні, в короткостроковій перспективі”, – сказав Шейко.
За його словами, найбільш серйозне скорочення постачань до РФ зазначалося в експорті сортового прокату, гарячекатаного плоского прокату і арматури, постачання якої скоротилися в першому кварталі 2014 року на 70%.
На думку Шейка, скорочення експорту металургійної продукції до Росії триватиме до стабілізації військово-політичної обстановки.
Нагадаємо, Україна за підсумками 2013 року скоротила експорт чорних металів у грошовому вираженні на 6,4% порівняно з 2012 роком – до 14,3 млрд дол, при цьому їхня частка в експорті країни становить 22,6%. Імпорт чорних металів скоротився на 3,1% – до 2,230 млрд дол.
Європейський Союз з 23 квітня в односторонньому порядку відкрив свої ринки для українських товарів у рамках автономного преференційного торговельного режиму між Україною та ЄС. Преференційний режим торгівлі передбачає зниження ставок митних зборів для поставок українських товарів, а також встановлення квот на такі поставки, що дозволить вітчизняним експортерам збільшити поставки на ринки ЄС.
За оцінками експертів, лібералізація торговельного режиму з ЄС може принести Україні близько 500 млн дол вже в перший рік, з яких більша частина припадає на сільське господарство.
Державний інформаційно-аналітичний центр моніторингу зовнішніх товарних ринків (Держзовнішінформ) – провідний інформаційно-аналітичний та експертний центр України в сфері зовнішньої торгівлі, створений Міністерством зовнішньоекономічних зв’язків і торгівлі України в 1996 році.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас