Змін в економіці Росії можна не чекати 4 роки - прогноз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Змін в економіці Росії можна не чекати 4 роки - прогноз

Світ
2706
Російська економіка отримала подвійний удар: міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor’s (S&P) знизило рейтинг Росії через геополітичну кризу, а ЦБ раптово оголосив про підвищення ключової ставки на 50 б. п. до 7,5%.
Обидва рішення стали сюрпризом, продемонструвавши, що перспектив прискорення зростання економіки країни на найближчі чотири роки немає, констатує газета “Ведомости”.
Експерти не відкидають, що рейтинг Росії впаде нижче інвестиційного рівня в недалекому майбутньому, що призведе до подальшого падіння російських біржових індексів і зростання вартості запозичень для російських компаній. S&P попередило, що чергове зниження рейтингів може відбутися в найближчі два роки.
Якщо уряд не зможе координувати економічну, фіскальну і грошово-кредитну політику, написали аналітики агентства, то інфляція перевищить 10%, а середньострокові темпи зростання економіки виявляться нижче 2,3% в середньому за 2014-2017 роки.
До зниження рейтингу може призвести посилення санкцій або призупинення переходу Росії до більш гнучкого обмінного курсу.
Раптове підвищення ключової ставки Центробанк пояснив збільшеними інфляційними ризиками і змістив попередній показник інфляції з 5 до 6% до кінця року. Аналітики вважають, що це стало відповіддю на зниження рейтингу Росії. До того ж ЦБ перелякався, що вплив девальвації виявився сильнішим.
До березневого підвищення ключової ставки ЦБ реальна ставка за кредитами реальному сектору була на рівні 6%, що було дуже жорстко для Росії. Аналітики не впевнені, що економіка зможе функціонувати тривалий час в таких умовах, вважає видання.
Новий “батіг” ЦБ супроводив “пряником” – кредитами на термін до трьох років під 6,5% річних на фінансування інвестпроектів вартістю від 5 млрд рублів. Однак поки ЦБ налаштує цей механізм, пройде чимало часу. До того ж аналітики висловлюють думку, що економіці новий інструмент навряд чи допоможе.
Минулого тижня, нагадують автори статті, конфлікт з Україною відкинув рейтинг платоспроможності Росії на 10 років назад. S&P знизило суверенні рейтинги Росії до ВВВ – за зобов’язаннями в іноземній валюті і до ВВВ за довгостроковими зобов’язаннями в національній валюті.
Рейтинг за валютними зобов’язаннями тепер в одному кроці від спекулятивного (ВВ+). Прогноз щодо рейтингів негативний, він вказує на ймовірність їх подальшого зниження. Через кілька годин ЦБ оголосив про підвищення ключової ставки на 50 б. п. до 7,5%.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас