Бюджетникам уріжуть зарплати після виборів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджетникам уріжуть зарплати після виборів

Казна та Політика
1792
Весь березень бюджетники і держслужбовці чекали, що їм зріжуть надбавки до зарплати. Навіть бухгалтери бюджетних підприємств стверджували: це вирішене питання. У підсумку зарплату за березень всі отримали по-старому. Але вже кажуть: почнуть зрізати після виборів.
Надбавки поки повернули
«Весь березень нам говорили, що в квітні заплатять тільки оклад, без надбавок і премій. У підсумку я отримала 2140 грн (з надбавками, але без премії), чому рада несказанно. Але начальник попередила: надбавки знімуть після президентських виборів», – розповіла головний спеціаліст департаменту Запорізької ОДА Олена Остапчак.
У столиці – та сама ситуація: бюджетники і держслужбовці отримали в колишньому обсязі. «Лякав, що замість 20%-ї надбавки за інтенсивність праці зроблять 10%-ву. Спочатку, до речі, аванс був дійсно менше, але із зарплатою все компенсували», – говорить вихователька дитячого саду Людмила. І тут же додає: «Бухгалтерія попередила, що надбавки скасують з 1 червня».
«У березні сказали, що держскарбниця порожня. Тому за лютий отримали 70% зарплати. Залишок обіцяли доплатити і пізніше виконали обіцянку. А ось доплат за звання і науковий ступінь сказали не чекати зовсім. Тому замість 500 грн я отримала за лютий всього 19», – говорить доцент і кандидат наук одного з вузів Маріуполя Анастасія. – А зараз, у квітні, без пояснень повернули доплати». Щоправда, так пощастило не всім. «Нам урізали всі надбавки, пояснили, що у зв’язку з ситуацією в країні. І аванс, і зарплату я отримала набагато менше», – розповіла доцент одного зі столичних вузів.
Заступник голови комітету з соцполітики ВР Павло Розенко пояснює, що закон про скорочення надбавок прийнятий не був. «Про це говорили до прийняття закону про секвестр. Але коли його затвердили, гроші на надбавки залишилися, просто було зазначено, що оклади підвищуватимуться. Не виключаю, що були негласні рекомендації Кабміну з урізання, а тому подекуди спочатку знизили виплати, а потім повернули на колишній рівень».
Заплатять найкращим
Тема надбавок все одно не дає спокою чиновникам. «До Ради направлений законопроект, щоб розмір надбавки не був фіксованим, як зараз. Якщо добре людина працює, вона отримає 25 або 40% замість стандартних 20%. І навпаки. Але урізання надбавок ніколи не входило в наші плани», – сказала «Вістям» міністр соцполітики Людмила Денисова. Фактично пропонується, щоб начальник визначав, кому скільки надбавок виплачувати.
Щоправда, вчителі в регіонах вже пригрозили страйком у разі прийняття цього законопроекту. Про це «Вістям» розповів голова Луганської облорганізації Профспілки освіти Геннадій Соркін.
Відпустки за власний рахунок
На відміну від бюджетників, робітники вже відчули «всі принади» кризи – позначаються проблеми, які почалися з російським ринком і загальний спад в українській економіці. «Нам повідомили, що з 1 червня робочий тиждень стане чотириденний, тобто в зарплаті ми втратимо 1000 грн», – розповіли «Вістям» в бухгалтерії заводу «Дніпроспецсталь» (Запоріжжя). А робітники «Азовмаша» (Маріуполь) скаржаться, що їх почали відправляти у відпустки за власний рахунок. «Поки що це два дні, але скоро відпустки будуть обчислюватися вже тижнями. Нам кажуть, що так скрізь на південному сході», – зітхає робочий, який представився Олексієм.
Відзначимо, що кожен другий офісний співробітник витрачає всю зарплату до того, як отримає наступну. За опитуванням кадрового порталу HeadHunter, 54% чоловіків і 58% жінок систематично не можуть «дотягнути до получки». При цьому кожен 5-й відчуває фінансові труднощі мінімум раз на 3 місяці.
І тільки 20% чоловіків і 11% жінок зізнаються, що день зарплати для них не критичний. Серед причин браку грошей майже третина опитаних називає форс-мажори. Продовження…
Раніше Кабмін постановив збільшити посадові оклади бюджетних працівників з 1 жовтня 2014 року.
Тамара Балаєва
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас