Ліки подорожчали, адже імпортери заклали в ціни ризики від 50% подорожчання долара - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ліки подорожчали, адже імпортери заклали в ціни ризики від 50% подорожчання долара - експерт

Фондовий ринок
396
Імпортні ліки дуже подорожчали в Україні, з приводу чого обурився прем’єр-міністр на засіданні уряду, тому що імпортери закладають в ціни свої очікування від курсу валюти. Про це в коментарі “Сегодня.ua” сказав директор Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Олег Устенко.
«Якщо порівняти курс валют, який зараз на рівні 12 грн./долар, з минулим курсом – 8 грн./долар, то девальвація відбулася на рівні 50%. І якщо йдеться про імпортовані товари, то вони повинні відображати те курсове коливання, яке вже відбулося. Адже будь-який імпортер в ціну закладає вартість імпортованої власної продукції та курсове очікування», – зазначив Устенко.
«Коли відбувалася майже неконтрольована девальвація, яка в окремий момент дорівнювала майже 60%, то більшість імпортерів порахували, що девальвація буде продовжуватися. І тому вони закладали досить високий рівень очікувань до курсу долара – від 12 до навіть 15 гривень за долар. Більшість імпортерів закладали більш високий курсовий рівень», – пояснює Устенко.
На його думку, зараз прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк має підписати так званий “соціальний договір” з представниками асоціацій фармацевтичних компаній, з імпортерами ліків, де будуть обумовлені ціни на ліки в Україні. За словами Устенка, іншого виходу зараз немає, адже держава не має права приватним компаніям “спускати зверху ціни, призначати їх”, тому що, по-перше, ціни контролює ринок, по-друге, компаніям може просто стати невигідно після цього працювати на фармацевтичному ринку.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас