Спеціальні аукціони НБУ спростять українцям погашення валютних кредитів і знизять тиск на валютний курс - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спеціальні аукціони НБУ спростять українцям погашення валютних кредитів і знизять тиск на валютний курс - експерт

Валюта
2586
Проведення спеціальних аукціонів НБУ з продажу валюти для населення дозволить значно спростити погашення доларових кредитів фізичним особам і знизити психологічний тиск на валютний курс. Про це телеканалу БТБ заявив голова правління Української міжбанківської біржі Анатолій Гулей.
“Швидше за все, мова йде про те, що будуть створені реєстри (боржників-фізосіб) в самих банках, які звертатимуться до НБУ, і в межах валютних коштів, необхідних для погашення (кредитів) громадян, отримають ці кошти через валютний аукціон. Громадяни ж за спеціальним курсом, який складається на той момент, отримають ці кошти, купуючи їх у самого банку. Таким чином, їм не треба бігати по обмінних пунктах і купувати там по 100 доларів в кожному з них, щоб погасити свій кредит. Це значно простіше і легше для самих громадян. Тому це хороша, здорова пропозиція”, – підкреслив А.Гулей.
На його думку, проведення таких аукціонів не призведе до різких коливань курсу і до валютних спекуляцій. “Думаю, мова буде йти про те, що якусь частину коштів Нацбанк має виділити спеціально для погашення, тобто з валютних резервів, де буде гарантований невисокий курс, який на сьогоднішній день визначається о 12 годині дня. Тому, швидше за все, спекулянтів саме до цих грошей ніхто не допустить, і такого різкого стрибка курсу – протягом дня на одну гривню – не буде. Це заспокоїть як самих громадян, так і банки, щоб не було додаткового психологічного навантаження на валютний курс”, – підкреслив фахівець.
Нагадаємо Міністерство фінансів рекомендувало Нацбанку проводити спеціальні аукціони з продажу валюти для населення. І таким чином знизити негативний вплив від девальвації гривні. Валютні аукціони для фізосіб-позичальників в Україні вперше почали використовувати для пом’якшення наслідків девальвації в 2008 році. Тоді курс гривні впав на 37%.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас