Сюрприз для російських автолюбителів: з липня ціна ОСАЦВ може зрости майже на чверть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сюрприз для російських автолюбителів: з липня ціна ОСАЦВ може зрости майже на чверть

Світ
352
У четвер або п’ятницю керівництво Центрального банку проведе зустріч зі страховиками, на якій обговорюватимуться можливі варіанти збільшення базового тарифу на ОСАЦВ. Про це розповіли «Відомостям» кілька топ-менеджерів страхових компаній, запрошених на зустріч. Як передав «Інтерфакс» з посиланням на своє джерело і підтвердила «Відомостям» людина, що бере участь в обговоренні питання, у варіанті ЦБ йде мова про підвищення базового тарифу на 18,9-23,6% вже з 1 червня.
Зараз базовий тариф на ОСАЦВ встановлений на рівні 1980 руб. і використовується для розрахунку кінцевої ціни поліса ОСАЦВ для кожного автовласника. Він був встановлений іще в 2003 р. урядом після прийняття закону «Про ОСАЦВ» і відтоді жодного разу не змінювався. Зростання ціни поліса досягалося за рахунок збільшення територіальних коефіцієнтів, обліку стажу водія і потужності автомобіля.
На зустрічі представники мегарегулятора мають намір обговорити зі страховиками пропозиції, які ЦБ представить Держдумі у відповідь на прохання депутатів поділитися розрахунками нових тарифів, говорять співрозмовники «Ведомостей». Розрахунки знадобилися депутатам перед планованим прийняттям поправок до закону «Про ОСАЦВ» у другому-третьому читаннях. На цьому наполягла голова комітету Держдуми з фінансового ринку Наталія Бурикіна. Вона сказала “Ведомостям”, що не має наміру представляти поправки депутатам, поки не отримає ці розрахунки: адже питання підвищення цін на поліси в результаті реформи в першу чергу хвилює громадян.
ЦБ замовляв розрахунок тарифу міжнародної компанії Towers Watson, за їх розрахунками нинішній рівень тарифу занижений. Потрібно його підвищити на 12-13%, кажуть два страховика, що бачили розрахунки. Представник ЦБ від коментарів відмовився.
За останній час обговорювалося декілька варіантів зміни тарифів ОСАЦВ, говорять співрозмовники «Ведомостей». Деякі депутати пропонують відмовитися від індексації, ЦБ – підвищити територіальні коефіцієнти в 31 регіоні або базовий тариф до 23% (до 2350-2450 руб.), Російський союз автостраховиків (РСА) – збільшити тариф на 40%.
Суперечка про зростання тарифів виникла через прийняті у першому читанні поправки до закону «Про ОСАЦВ».
Вони передбачають, що з 1 червня розмір оплачуваного збитку по майну має збільшитися з 120 000 до 400 000 руб. А з 1 липня 2015 р. збільшаться максимальні виплати за заподіяння шкоди здоров’ю – з 180 000 до 500 000 руб. При цьому президент Володимир Путін доручив прийняти поправки в третьому читанні у весняну сесію.
Окрім зростання лімітів у проекті поправок розширено список вигодонабувачів за загиблих в ДТП, передбачена виплата відшкодування в натуральній формі – у вигляді направлення на ремонт, на РСА покладено обов’язок за розробку єдиної методики оцінки збитку майна та розрахунку цін на відновлювальний ремонт. Все це спричинить зростання витрат страховиків, які вже зараз зазнають збитків по ОСАЦВ. Низка страховиків закривають офіси та скорочують продажі полісів у регіонах.
Якщо поправки набудуть чинності в обумовлені терміни, «ринку буде життєво необхідний новий тариф», каже топ-менеджер великого страховика ОСАЦВ. Таке рішення допоможе ринку, погоджується гендиректор «РЕСО-гарантії» Дмитро Раковщік: «Ми весь час забуваємо про зростання збитків і те, що, наприклад, судові збитки зростають швидше за виплати». Тарифи повинні забезпечувати мінімальну прибутковість операцій, вказує Раковщік.
Причому коригування тарифу цілком може статися без відома уряду, говорить федеральний чиновник. Це питання цілком і повністю у веденні ЦБ, з вересня минулого року у нього є таке право, додає він.
«Ми спілкувалися з низкою компаній, і можу сказати, що в деяких регіонах ситуація зі збитками і судами така, що врятувати її може лише дво-триразове збільшення тарифу, – говорить кредитний аналітик Standard & Poor’s Віктор Нікольський. – Якщо тариф зросте на 23%, це точно поліпшить ситуацію в Москві і Санкт-Петербурзі. Про інші регіони прогнозувати складно, в цьому рівнянні забагато невідомих».
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас