Ризька кіностудія відсудила права на тисячу радянських фільмів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ризька кіностудія відсудила права на тисячу радянських фільмів

Світ
1281
Окружний суд Риги відхилив позов міністерства культури Латвії, який стосувався майнових прав на 973 радянські фільми, знятих на Ризькій кіностудії з 1964 по 1990 роки. Про це повідомляє DELFI. Таким чином, було визнано недійсним рішення суду попередньої інстанції, який передав відомству права на ці картини.
Як передає MIXNEWS, ухвалу можна буде оскаржити протягом 30 днів. У міністерстві культури пообіцяли ретельно вивчити рішення суду і розглянути можливість апеляції.
Розгляди у цій справі почалися близько семи років тому, коли Ризька кіностудія передала права на розповсюдження фільмів, знятих за часів СРСР, зареєстрованій в Данії компанії Voxell Aps. Міністерство культури тоді звернулося в прокуратуру, заявивши, що авторські права на ці фільми належать латвійській державі і що розпоряджатися ними на свій розсуд кіностудія не має права.
У червні 2013 року суд відземського передмістя Риги підтримав міністерство і оштрафував кіностудію на 29,5 тисяч латів (близько 60 тисяч доларів). Чи будуть ці гроші їй повернуті у зв’язку з новим рішенням суду, не повідомляється.
У Латвії в даний час діє закон «Про авторське право», який, однак, не стосується творів, створених до 1993 року. За часів радянської влади на території республіки діяв Цивільний кодекс Латвійської РСР, в якому йшлося, що авторські права на кіно- або телефільми належать підприємству, яке його зняло, тобто в даному випадку – Ризької кіностудії. У документі, як зазначає DELFI, також було вказано, що авторські права юридичної особи не мають терміну давності: якщо вона піддавалася реорганізації, права переходили до правонаступника, якщо ж ліквідувалася – до держави.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас