"Газпром" шукає способи збільшити транзит газу до Європи в обхід України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" шукає способи збільшити транзит газу до Європи в обхід України

Енергетика
1187
Поки західні політики ламають голову, як знизити залежність Європи від російського газу, “Газпром” зайнятий зовсім іншою проблемою. Голова корпорації Олексій Міллер обговорив з представниками австрійської корпорації OMV можливість збільшення поставок газу європейським споживачам в обхід території України, повідомляє Reuters.
“Сформована геополітична обстановка показала важливість альтернативних маршрутів поставок російського газу в Європу”, – заявив Міллер. У першу чергу топ-менеджер мав на увазі можливість додаткового завантаження “Північного потоку” і газопроводу OPAL, який і з’єднує “Північний потік” з газотранспортними мережами Європи.
Відзначимо, що ЄС поки що не дав остаточної відповіді з приводу OPAL і, можливо, не дасть повністю використовувати потужність газопроводу заради примусу Росії до миру. “Без завантаженого “Північного потоку” Росії доведеться поставляти більше газу через Україну, а для безперебійного транзиту потрібні мирні партнерські відносини”, – пояснював раніше директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін. Обмеження на використання “Газпромом” OPAL накладені Третім енергопакетом ЄС.
“Газпром” обговорив з OMV не тільки долю “Північного потоку”, але і “Південного”​​. “З метою оптимізації проекту “Південний потік” і враховуючи наявний портфель контрактів “Газпрому”, ми погодилися з пропозицією австрійської сторони опрацювати можливість будівництва ділянки газопроводу в Австрії в рамках чинної міжурядової угоди, паралельно з роботами, що ведуться з будівництва газопроводу по території Словенії”, – повідомляється на сайті корпорації.
За даними “Газпрому”, Росія поставляє Європі близько 30% газу, половину його – через Україну. Примітно, що криза в сусідній з Росією державі не відбилася на транзиті блакитного палива, звернули увагу представники OMV. Санкції Заходу проти РФ також не вплинули на виконання “Газпромом” своїх зобов’язань. Компанія OMV повідомила, що має намір продовжити партнерство з російським газовим гігантом.
Газопровід “Північний потік” проходить по дну Балтійського моря – від російського Виборга до німецького Грайфсвальда. Він складається з двох ниток довжиною 1,224 тисячі кілометрів з пропускною здатністю 27,5 мільярда кубометрів газу на рік кожна і є найдовшим підводним маршрутом експорту газу в світі. Перша черга газопроводу була запущена 8 листопада 2011 року, друга – у жовтні 2012 року. Акціонерами оператора проекту – компанії Nord Stream AG – є “Газпром”, німецькі Wintershall Holding і E.On Ruhrgas (по 15,5%), французька GDF Suez і нідерландська Gasunie (по 9%).
“Південний потік” – проект “Газпрому”, що передбачає будівництво газопроводу потужністю 63 млрд куб. метрів через Чорне море до Південної і Центральної Європи. Росія вирішила побудувати його “​​для диверсифікації поставок газу до Європи і зниження залежності від країн-транзитерів”. “Південний потік” вважався конкурентним проектом планованого газопроводу Nabucco, який повинен пройти прямо до Європи південніше Росії і який підтримують Євросоюз і США.
Міжурядові угоди з реалізації сухопутної частини проекту підписані з Болгарією, Сербією, Угорщиною, Грецією, Словенією, Хорватією та Австрією. На сьогодні роботи з будівництва почалися в Болгарії та Сербії, на черзі Угорщина. Загальна проектна продуктивність в перший рік експлуатації становитиме близько 16 млрд кубометрів, а потім – 63 млрд кубометрів на рік.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас