На українських АЗС ціни на бензин почали стрімко падати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На українських АЗС ціни на бензин почали стрімко падати

Енергетика
11432
У вівторок вітчизняний паливний ринок вперше за довгий час відчув реальне зниження цін: на окремих заправках бензин подешевшав на 1,5-2 грн за літр, повідомили «Вістям» в НТЦ «Психея».
Більше за інших знизили ціну мережі «Современник», де А-95 впав на 2,13 грн – до 12,57 грн/л, а також ATAN, UPEC і АК Альянс. «В цілому по ринку бензин втратив у вартості до двох гривень за літр, А-98 – 1,77 грн, дизпаливо «Євро» і «Екстра»- від 20 до 177 копійок», – зазначив у розмові з «Вестями» директор НТЦ «Психея» Сергій Сапегін. Мінімальний цінник для А-95 у вівторок – 12,14 грн./л., максимальний – 16,30 грн./л.
Найнижчі ціни були зафіксовані в Криму (14,07 грн./л.) і Севастополі (13,49 грн./л.). «Це пов’язано з виходом на ринок Криму російського палива», – зазначив керівник КГ “А-95” Сергій Куюн. Самий же дорогий А-95 вчора був у Чернігівській області – по 15,91 грн/л.
«Ціни нарешті зафіксувалися – це велика удача. Добре, що не виправдався наш прогноз про вартість літра бензину на рівні 17 грн. Головний тренд на сьогодні – розцінки не почнуть рости, якщо долар не подорожчає», – прокоментував «Вістям» ситуацію Куюн.
Експерти дають позитивні прогнози на випадок подальшого відкоту курсу долара. «Це тільки початок загальної тенденції, – вважає Сергій Сапегін. – Якщо долар не буде дорожчати, протягом тижня ми очікуємо зниження цін на рівні від 60 до 90 копійок за літр залежно від виду палива».
Важливим чинником після цінового відкату і зростання попиту на паливо (його почнуть заливати ті, хто ставив машини «на прикол»), на думку директора Інституту енергетичних досліджень Дмитра Марунича, стане загострення конкуренції. «Заправки самі зацікавлені в залученні покупця, хоча об’єктивних передумов для подальшого зниження вартості я сьогодні не бачу. Водночас, було рекордне падіння споживчого інтересу – на рівні 20%, тому може спостерігатися і тенденція до зниження цін», – сказав він.
Чи повернула лояльна цінова політика розташування покупців – за один день сказати складно. Але самі аналітики зізнаються, що перечікували сезон високих цін, відкладаючи купівлю палива на власні потреби. «Можу сказати особисто про себе. Коли стало зрозуміло, що держава почала більш жорстко контролювати ціноутворення на заправках – якийсь час не заправлявся, чекав зниження. А сьогодні заправився за хорошими цінами», – зізнався «Вістям» Сергій Сапегін.
Світлана Стрельцова
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас