Периферійні країни єврозони повинні заплатити 130 млрд євро за боргами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Периферійні країни єврозони повинні заплатити 130 млрд євро за боргами

Світ
427
Периферійні країни єврозони повинні заплатити більше 130 млрд євро як відсоткових виплат за своїм зростаючим боргом, вартість обслуговування якого в три рази вища, ніж в інших країнах валютного блоку.
Обсяг коштів, розрахований Financial Times на основі даних Міжнародного валютного фонду, вказує на глибокі рани єврозони, залишені кризою, незважаючи на те, що в останні місяці спостерігається високий попит на борги периферійних країн зони єдиної валюти.
Незважаючи те, що падіння прибутковості облігацій помітно знизило витрати на позики за останні два роки, слабке економічне відновлення і величезний дефіцит бюджетів, означає, що борг по відсотках для Португалії, Ірландії, Італії, Греції та Іспанії як і раніше зростає.
“Великі борги і економічна слабкість – це явно політична проблема, – зазначає Ібрагім Рахбарі, старший економіст Citi, – Навіть якщо ми побачимо, що виплати боргів стабільні, високий рівень боргу збережеться ще довгий час, а це означає одне: вони дуже уразливі перед будь-якими потрясіннями”.
Цифри, розраховані на основі доповіді МВФ, показують, що на тягар обслуговування боргу периферійних країн єврозони припадає 10 центів від кожного євро, заробленого урядом.
В інших країнах єврозони, аналогічний показник становить 3,5%, при цьому різниця обслуговування боргу між периферією і рештою країн єврозони зросте протягом наступних 5 років.
Високі витрати обслуговування боргу, навіть з урахуванням низьких відсоткових ставок, негативно позначаться на можливості країн з високою заборгованістю видавати субсидії і фінансувати соціальні проекти.
Приміром, у Португалії обсяг виплат за відсотками становить 7,3 млрд євро, перевищує витрати на освіту і майже зіставимо з коштами, що виділяються на охорону здоров’я.
У ході розрахунків, FT оцінює вартість обслуговування боргу шляхом порівняння загального річного дефіциту, оціненого МВФ з вихідним дефіцитом, що виключає виплати за державним боргом.
“Ситуація буде залишатися складною ще довгі роки, – каже Антоніо Гарсія Паскуаль, головний економіст Barclays, – Якщо люди не думають про прийняття радикальних рішень, – реформ, спрямованих на збільшення ВВП або реструктуризацію боргу – ці борги будуть перешкоджати зростанню і обмежувати витрати держави в найближчі роки”.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас