20% орних земель Китаю забруднені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

20% орних земель Китаю забруднені

Аграрний ринок
1258
Влада КНР визнала факт масштабного забруднення сільськогосподарських угідь країни. За даними проведеного дослідження, майже п’ята частина орної землі Китаю забруднена.
За даними агентства “Сіньхуа”, Міністерство охорони навколишнього середовища КНР спільно з Міністерством земельних і природних ресурсів КНР опублікували доповідь за станом забруднення грунту і орних земель країни.
Доповідь грунтується на результатах дослідження території загальною площею 6,3 млн кв. км, яке проводилося з квітня 2005 р. по грудень 2013 р. Чиновники відзначили, що загальні підсумки дослідження “невтішні”. За даними доповіді, близько 16% грунту і 19,4% орної землі Китаю серйозно забруднені. При цьому основне джерело забруднення – неорганічні речовини, такі як важкі метали.
“Ситуація щодо стану грунту не вселяє оптимізму. У деяких районах Китай відзначено досить серйозне забруднення грунту. Стан сільськогосподарської землі також є приводом для занепокоєння. Особливо гостро стоїть проблема забруднення внаслідок діяльності промислових і гірничодобувних підприємств. Основним фактором забруднення є побічні результати техногенної діяльності в промисловості і сільському господарстві”.
Крім орних земель і стану грунту в доповіді також зазначили забруднення лісових угідь: близько 10% лісових територій в Китаї забруднені. 82,8% загального забруднення викликано неорганічними речовинами. Серед них 3 найбільш поширених – кадмій, нікель і миш’як.
Порівняно з результатами дослідження проведеного в 1986-1990 рр., рівень забруднень неорганічними речовинами помітно збільшився. Так, рівень забруднення кадмієм і його з’єднаннями виріс на 50% в південно-західних і прибережних районах Китаю і на величину від 10 до 40% – в інших частинах країни.
У південній частині Китаю в середньому спостерігаються помітно більш високі рівні забруднення, ніж у північних районах. Високі рівні забруднення відзначені в трьох великих промислових зонах КНР: дельті р. Хуанхе в Східному Китаї, дельті Перлової річки в Південному Китаї, а також північно-східній частині країни, яка свого часу була великим промисловим центром.
Тема серйозного забруднення через бурхливе економічне зростання Китаю вже багато років залишалася приводом для безлічі спекуляцій. Китайська влада довгий час відмовлялася публікувати дані про забруднення територій країни, заявляючи, що ця інформація представляє “державну таємницю”.
Опублікована доповідь фактично вперше в новітній історії Китаю проливає світло на ситуацію із забрудненням грунту і землі в країні.
Забруднення навколишнього середовища в Китаї останнім часом все більш активно обговорюється як у ЗМІ, так і на урядовому рівні.
Сильний смог вже став невід’ємним елементом життя в багатьох мегаполісах країни. Забруднення орних земель потенційно представляє ще одну серйозну проблему для КНР, оскільки загрожує продовольчій безпеці країни.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас