До чого домовилися Україна і Росія в Женеві (текст заяви) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До чого домовилися Україна і Росія в Женеві (текст заяви)

Світ
10293
Переговори в Женеві тривали більше семи годин. Голова МЗС України Андрій Дещиця заявив, що Україна, Росія, ЄС і США прийняли спільну заяву, яка включає кроки для вирішення української кризи.
“Мова йде про звільнення всіх будівель, які нелегально захоплені, звільнення вулиць, приміщень, повне роззброєння воєнізованих об’єднань”, – повідомив в.о. міністра закордонних справ України Андрій Дещиця.
Крім того, за його словами, сторони погодилися, що Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) повинна відігравати ключову роль в процесі імплементації цих заходів.
Також Київ готовий провести в країні інклюзивну і прозору конституційну реформу.
“Сьогодні голова МЗС Дещиця запевнив усіх нас кілька разів, що вони організовують інклюзивний, прозорий і підзвітний процес конституційного перетворення”, – сказав держсекретар США Джон Керрі. Однак він зазначив, що в Женеві обговорювали проблему конфронтації, що підсилюється в Україні, а не кримської проблеми.
“Сьогодні ми обговорювали не Крим, а проблему насильства (в Україні), способи припинити посилення конфронтації”, – сказав він.
При цьому Керрі підкреслив, що “ніхто не забув про кримську проблему, розбіжності щодо неї залишилися відтоді, як були введені санкції (проти РФ)”. “Якщо не буде прогресу, якщо не буде руху в правильному напрямку, то ми введемо додаткові санкції”, – сказав він.
Міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров заявив, що на чотиристоронній зустрічі щодо України схвалений документ по деескалації. “Ми домовилися, що всі сторони повинні утримуватися від будь-якого насильства”, – сказав він.
Повний текст заяви
Женевська заява від 17 квітня 2014 року.
Учасники зустрічі в Женеві щодо кризи в Україні погодилися зробити конкретні кроки з деескалації ситуації і відновленню безпеки для всіх громадян.
Всі сторони повинні утриматися від будь-якого насильства, залякування або провокаційних дій. Учасники зустрічі засуджують і відкидають будь-які прояви екстремізму, расизму та релігійної нетолерантності, включаючи антисемітизм.
Всі незаконно озброєні групи повинні бути роззброєні, всі незаконно захоплені будівлі повинні повернутися до своїх законних власників, всі незаконно перекриті вулиці та інші захоплені громадські місця в українських містах повинні бути також звільнені.
Всім протестувальникам і тим, хто покинув будівлі та інші громадські місця і склав зброю добровільно, повинна бути дарована амністія. Виняток становлять ті (протестувальники), які будуть визнані винними в тяжких злочинах.
Учасники домовилися про те, що спеціальна місія спостерігачів ОБСЄ буде відігравати провідну роль у підтримці української влади та місцевих спільнот у справі імплементації передбачених цією угодою заходів з деескалації. США, ЄС і Росія нададуть місії ОБСЄ всебічну підтримку, у тому числі за допомогою направлення дипломатичних співробітників для здійснення моніторингу.
Оголошений конституціональний процес буде інклюзивним, транспарентним і підзвітним. У його рамках передбачається початок широкої загальнонаціональної дискусії за участю електорату з українських регіонів, (дискусії,) відкритої для участі в ній широкої громадськості.
Учасники зустрічі підкреслюють важливість стабільної економічної та фінансової ситуації в Україні і готові обговорювати додаткові кроки з підтримки вищезазначених дій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас