Європарламент підтримав керівництво України в його діях щодо захисту країни - резолюція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європарламент підтримав керівництво України в його діях щодо захисту країни - резолюція

Казна та Політика
1445
ЄП “найрішучішим чином засуджує наростаючу дестабілізацію і провокації в східних і південних регіонах України”.
Європейський парламент підтримує українське керівництво в реалізації його права на відновлення влади та самооборону, застерігає Росію від вторгнення під приводом ескалації ситуації, створеної проросійськими збройними сепаратистами, передає Інтерфакс-Україна.
Мова про це йде у відповідній резолюції ЄП, яку проголосували в четвер, 17 квітня, в Страсбурзі в ході пленарного засідання.
“(ЄП) висловлює свою повну підтримку і солідарність з урядом України, який прагне відновити владу в окупованих містах, вітає стриманість і розміреність, з яким український уряд досі справляється з поточною фазою кризи, і нагадує, що українська влада маэ повне право використовувати всі необхідні засоби, включаючи право на самооборону, що передбачено статтею 51 Статуту ООН”, – сказано в резолюції.
У зв’язку з цим Європарламент попередив Росію щодо можливого використання в якості приводу “для початку повномасштабного військового вторгнення реалізацію Україною законного права захищати свою територіальну цілісність”.
Крім того, ЄП “найрішучішим чином засуджує наростаючу дестабілізацію і провокації в східних і південних регіонах України і відкидає будь-яку підготовку до незаконних, як “кримський”, референдумів”.
“(ЄП) попереджає, що наростання дестабілізації і саботажу, викликані проросійськими озброєними, навченими і добре скоординованими сепаратистами на чолі з російськими силами спеціального призначення, можуть бути використані в якості помилкового приводу для російського військового втручання, запобігання президентських виборів і введення федералізації для розділення України”, – йдеться в резолюції.
Водночас ЄП заявив про свою рішучу підтримку суверенітету, територіальної цілісності та політичної незалежності України і всіх країн Східного партнерства.
“(ЄП) розглядає російські акти агресії як грубе порушення міжнародного права і своїх міжнародних зобов’язань, що випливають із Статуту ООН, Гельсінського заключного акту, Статуту Ради Європи та Будапештського меморандуму від 1994 року Про гарантії безпеки, а також двосторонніх зобов’язань, що випливають з двостороннього договору про дружбу, співробітництво і партнерство від 1997 року”, – нагадав ЄП.
Крім того, ЄП підкреслює, що останнім часом в Україні не було зареєстровано “ніяких нападів, залякувань або якої-небудь іншої дискримінації щодо етнічних росіян або російських громадян, що підтверджують міжнародні спостерігачі, які заслуговують довіру, такі, як ООН, ОБСЄ і Рада Європи”.
Європарламент закликає, крім того, провести всебічний моніторинг виборів поглибленою місією зі спостереження за виборами від бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ), а також парламенту та ЄС; закликає до проведення в повній відповідності до міжнародних стандартів 25 травня президентських виборів; відкидає будь-який зовнішній тиск, що ставить за мету затримати ці вибори;
Звертаючись до внутрішньополітичної ситуації в Україні, ЄП привітав намір українського уряду провести дострокові парламентські вибори.
“(ЄП) вітає, в принципі, ідею проведення загальнонародного референдуму щодо майбутнього статусу і територіального устрою України, як це запропоновано в.о. президента Олександром Турчиновим в його телевізійному зверненні від 14 квітня 2014 року”, – йдеться в резолюції.
Крім того, ЄП також вітав недавнє рішення українського парламенту, що закликає до негайного роззброєння всіх незаконних “сил самооборони” і очікує його реалізації.
Торкаючись міжнародного аспекту, ЄП привітав готовність Ради ЄС надати Україні допомогу в сфері “реформи цивільного сектора безпеки, допомогти міліції та у сфері верховенства права, а також розглянути всі варіанти, включаючи можливу місію загальної політики безпеки і оборони, а також можливість моніторингової місії ЄС”.
Також ЄП привітав підписання політичного розділу Угоди про асоціацію та наступне прийняття односторонніх заходів в галузі торгівлі та закликав до якомога якнайшвидшого підписання Угоди про асоціацію та глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі в повному обсязі до закінчення односторонніх торговельних заходів.
“(ЄП) закликає Раду доручити Комісії невідкладно прискорити лібералізацію візового режиму з Україною для просування вперед шляхом введення безвізового режиму, наслідуючи приклад Молдови і закликає, водночас, негайно ввести тимчасову, дуже просту, недорогу процедуру видачі віз до ЄС”, – упевнені в ЄП.
Одночасно з цим ЄП вітав оголошені урядом України амбітні економічні і соціальні реформи і підкреслює важливе значення їх швидкої реалізації з метою стабілізації і подолання критичної фінансової ситуації в країні.
“(ЄП) вітає рішення міжнародних фінансових інституцій та ЄС надати Україні суттєву короткострокову та довгострокову фінансову допомогу і нагадує про необхідність організації міжнародної донорської конференції, яка повинна бути скликана Комісією якомога швидше”, – переконані у Європарламенті.
Разом з тим, ЄП підтримав обумовлені ЄС умови щодо проведення необхідних структурних реформ, які допоможуть створити більш сприятливі умови для сталого економічного зростання, поліпшити управління державними фінансами, розвинути мережу соціальної безпеки і вести боротьбу з корупцією. ЄП також закликав до прозорості у витрачанні коштів ЄС та ефективного моніторингу з боку Комісії.
ЄП також висловився щодо політичних реформ, зокрема, конституційної, яка, на його думку, повинна стати предметом широкого, поглибленого обговорення між усіма верствами українського суспільства.
“(ЄП) вітає бажання уряду України виконувати зобов’язання для забезпечення представницького характеру урядових структур з урахуванням регіонального різноманіття та з метою забезпечення повного захисту прав осіб, що належать до національних меншин, привести анти-дискримінаційне законодавство країни у відповідність до стандартів ЄС, а також розслідувати всі випадки порушення прав людини і акти насильства і боротися з екстремізмом”, – підкреслюється в резолюції.
Разом з тим, ЄП знову заявив про необхідність створити незалежну комісію з розслідування розстрілів у Києві і трагічних подій на Майдані з “включенням сильної міжнародної складової і під керівництвом міжнародної консультативної групи Ради Європи”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас