Російська влада розпочала підготовку до продовольчої блокади товарів з України і США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російська влада розпочала підготовку до продовольчої блокади товарів з України і США

Світ
2993
Керівництво російської санітарної служби піддало сумніву якість деяких українських товарів. У Росспоживнагляді відкрито говорять, що якщо продовольча продукція з України не пройде перевірку, її експорт до РФ буде заборонений. Не виключено, що під заборону потраплять і американські товари. Депутати комуністичної партії Росії вирішили провести цивільно-патріотичну кампанію у відповідь на санкції США.
Претензії до українських товарів у Росспоживнагляду з’явилися ще на початку квітня. Тоді в Україні співробітники Держспоживінспекції почали вилучати з продажу російського “​​Президента” і “Мишку Косолапого”​​: під заборону потрапили цукерки, плавлені сири та консерви. У російському відомстві такі дії визнали незаконними і ввели заборону на експорт молочної продукції з шести українських заводів: ПП “Рось”, філія “Охтирський сиркомбінат”, АТ “Пирятинський сиркомбінат”, ТОВ “Гадячсир”, ПАТ “Золотоніський маслоробний комбінат” та ТОВ “Техмолпром”.
Тепер керівництво російської санітарної служби має намір блокувати всі продовольчі товари України, які не пройдуть відповідну перевірку. “Сьогодні ця продукція віднесена до розряду ризикової, тому ведеться посилений контроль”, – повідомила головний санітарний лікар Росії Анна Попова. “При появі продуктів, невідповідних вимогам російського законодавства, обов’язково будуть вжиті необхідні заходи”, – додала вона.
Що стосується комуністів, то їхні наміри заборонити експорт товарів зі Сполучених Штатів мають виключно політичний підтекст. Після того, як на підставі референдуму, легітимність якого ООН поставила під сумніви, РФ приєднала Крим, американська влада ввела санкції відносно російський політиків. Їм заборонили в’їзд на територію США, а активи в американських банках, – якщо вони там були, – виявилися заблокованими. У відповідь на дії Білого дому в КПРФ вирішили знайти заміну американським товарам для російських споживачів.
Депутат від комуністичної партії Сергій Обухов розповів газеті “Известия”, що необхідно запросити “у фахівців” статистику по конкретних товарах, які найбільш сильно вдарять по економіці США. “Проблема бойкоту – не проста, – говорить Обухов. – Логічніше говорити про якісь точкові товарі, ті, які будуть болючіші для Сполучених Штатів Америки. Наприклад, курятина їхня. Давайте бойкотувати “ніжки Буша”, тим більше, що Росспоживнагляд з ними боровся”.
Комуністи впевнені, що знайти заміну американським товарам “за того ринку, який існує”, буде “дуже легко”. При цьому, як випливає зі статті “Известий”, шукати заміну вони мають намір на російському ринку. “Я прихильник того, що потрібно віддавати пріоритет тим товарам, які випускаються в Росії. Вони якісні і дешеві”, – сказав депутат від КПФР Валерій Рашкін, зазначивши, що він є прихильником індивідуального, а не загальнонаціонального бойкоту.
Крім товарів з США, в Державній думі розглядається ідея повної відмови від американської національної валюти. Раніше депутат від ЛДПР Михайло Дегтярьов заявив про підготовку законопроекту, який обмежував би ходіння долара в Росії. Перша спроба внести проект закону до парламенту зазнала невдачі – він був відкликаний на доопрацювання. Однак незабаром Дегтярьов має намір внести доопрацьований документ, але вже в більш радикальному вигляді: з пропозицією заборонити не тільки долар, але і євро. Частина депутатів від КПРФ, як відзначають “Известия”, підтримує ініціативу ліберал-демократа.
Висловлені ініціативи керівництва Росспоживнагляду і представників КПРФ повністю відповідають намірам російського уряду. Наприкінці березня, – коли вже почали діяти санкції США та ЄС, – прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв визначив як одне з пріоритетних завдань уряду створення умов, за яких товари в основному надходили б на внутрішній ринок від російських виробників. “Потрібно створювати умови для того, щоб якісні продукти харчування виготовлялися переважно в нашій країні і, звичайно, були доступними за ціною”, – пояснив тоді Медведєв.
При цьому, за соціологічним опитуванням, більшість (74%) росіян впевнені, що країна зможе самостійно забезпечити себе продовольством. Турбуються, що через відсутність імпорту не вистачить їжі, лише 22% російських громадян. “Продуктовий патріотизм”, як встановили соціологи, притаманний молодому поколінню, в той час як люди, що застали радянські часи “продовольчої програми”, висловлюють занепокоєння на рахунок того, чи зможе Росія самостійно забезпечити себе продовольством.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас