Плаваючий курс в 5 разів збільшив попит на ф'ючерс долар-гривня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Плаваючий курс в 5 разів збільшив попит на ф'ючерс долар-гривня

Валюта
2843
У січні-березні 2014 р. на Московській біржі обсяг торгів ф’ючерсним контрактом на валютну пару долар-гривня становив $7,85 млн (близько 105 млн грн). Порівняно з IV кварталом 2013 р. цей показник збільшився приблизно в 5 разів, а кількість угод – в 4,5 рази (до 1,952 тис.). Торги ф’ючерсом на російському фондовому майданчику стартували ще в червні 2013 р. В Україні запуск такого інструменту виявився неможливим, оскільки його заблокував Нацбанк.
Ф’ючерсний каталізатор
Підвищену увагу інвесторів до цього інструменту насамперед спровокували значні курсові стрибки: у I кварталі вітчизняний грошовий знак знецінився відносно американського майже на 40%. Спочатку валютний ф’ючерс не користувався великим інтересом у трейдерів, оскільки були відсутні помітні коливання української валюти через те, що НБУ утримував курс, розповів аналітик інвестиційного холдингу “Фінам” Антон Сороко. Однак до кінця минулого року рух гривні став більш вираженим, що, за словами експерта, привернуло до торгів більшу кількість спекулянтів.
Базовим активом ф’ючерсу долар-гривня є курс долара США до української нацвалюти, що розраховується торговельною асоціацією EMTA і публікується в своєму терміналі інформаційним агентством Thomson Reuters об 11:30 за київським часом, тобто ринковий курс. За допомогою цього інструменту інвестори, що вкладають гроші в гривневі активи, можуть застрахувати себе від валютних ризиків. Наприклад, вони можуть купити ф’ючерс, якщо вважають, що гривня буде дешевшати по відношенню до долара. Якщо ж очікування інвесторів виправдаються і долар підвищиться в ціні, підніметься і ціна ф’ючерсу. А значить, інвестор не втратить вкладені кошти через девальвацію української валюти. Помітно вплинуло ослаблення гривні і на кількість відкритих позицій по інструменту. «Якщо в IV кварталі 2013 р. по ф’ючерсу було відкрито в середньому 732 контракту, то на початку цього року – вже 1357», – підкреслив Сороко.
Відкритий інтерес
За перші три місяці нинішнього року спостерігався значний перерозподіл інтересу до ф’ючерса між учасниками торгів – нерезидентами, юридичними особами та приватними інвесторами. «Можна відзначити підвищений інтерес до інструменту з боку приватних клієнтів і банків», – повідомив керівник відділу роздрібних продажів інвестиційної групи «АРТ Капітал» Віталій Бердичевський. Раніше причиною слабкого інтересу до деривативу експерти називали саме відсутність великих гравців на цьому ринку, в першу чергу фінструктур. У березні частка приватних інвесторів в обсязі торгів ф’ючерсом становила 53%, банків – 25%, нерезидентів – 20%, інших юросіб – 2%, сказано в звіті Московської біржі.
Активність учасників в II кварталі 2014 р. буде сильно залежати від волатильності курсу гривня-долар. При позитивному розвитку подій зростання обсягів торгів може сягнути 40-50% , прогнозує Сороко. На Московській біржі очікують найближчим часом виходу нових учасників на цей ринок, а також маркет-мейкера з великими обсягами котирувань, що має збільшити ліквідність і підвищити обсяги торгів ф’ючерсом.
Як раніше повідомляв «Капітал», маркет-мейкером по інструменту ще минулого року мав стати Deutsche Bank. Але поки що тимчасовими маркет-мейкерами виступають невеликі компанії з незначним грошовим потенціалом, розповідав раніше керуючий директор інвестгрупи «Універ» Олексій Сухоруков. На його думку, банкам і великим компаніям потрібно більше часу на підготовку і прийняття такого рішення. Нагадаємо, на підключення лондонського банку до РТС пішло півтора року.
Марк Поллок
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас