"Київстар" вирішив поділитися частотами з конкурентами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Київстар" вирішив поділитися частотами з конкурентами

Фондовий ринок
1980
Мобільний оператор “Київстар” запропонував ПрАТ “МТС Україна”, ТОВ “Астеліт” (бренд life:)) і Національній комісії, яка здійснює держрегулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ), провести перерозподіл частот (рефармінг) в діапазонах 900/1800 МГц.
Свою пропозицію оператор виклав у листі, який направив зацікавленим сторонам.
“В рамках напрацювань групи, до складу якої входять представники наших компаній, пропонуємо розглянути можливість перерозподілу ліцензованого спектру частот в діапазонах 900/1800 МГц з метою створення єдиних безперервних смуг частот у відповідних діапазонах для кожного з операторів, що використовують цей спектр для надання послуг мобільного зв’язку”, – йдеться в листі “Київстару”.
У компанії нагадують, що перерозподіл можна здійснити на підставі спільної заяви про перерозподіл РЧР з метою більш ефективного користування ресурсом, поданої відповідно до закону “Про радіочастотний ресурс”.
У “Київстарі” відзначають, що прийняття пропозиції оператора стане важливим кроком на шляху впровадження новітніх технологій, подолання “цифрового розриву”, а також усунення протиріч між компаніями з цього приводу.
Як доповнення до листа оператор представив ілюстровані пропозиції можливого рефармінгу.
Як повідомлялося, раніше “Київстар” неодноразово заявляв про те, що може віддати частину РЧР для перерозподілу з метою впровадження нових технологій.
На засіданні 11 березня НКРЗІ розглянула звернення народного депутата, голови комітету з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики Олександри Кужель про можливість впровадження в Україні так званого принципу “технологічної нейтральності”, який дозволяє впроваджувати нові технології на наявних у операторів частотах.
Директор з корпоративного управління і контролю якості компанії “МТС Україна” Олег Проживальський
Ми не проти технологічної нейтральності, але вирішити завдання забезпечення українців послугами 3G вона в такому вигляді не зможе. Її впровадження надає перевагу одній компанії. Тому ринок отримає монополіста, який диктуватиме свої умови і абонентам, і державі. А ціни на послуги будуть високі через відсутність конкуренції.
Сьогодні в Україні існує набагато більш ефективний і швидкий шлях впровадження UMTS – видача ліцензій в діапазоні 2,1 ГГц, який зараз перебуває в розпорядженні військових. У разі видачі ліцензій вигоду отримають і абоненти, і оператори, і держава – у вигляді одноразових платежів за ліцензії та інвестиції операторів в економіку України. Це по суті серйозний антикризовий проект для України, який може залучити в економіку країни більше $3 млрд.
І паралельно з наданням ліцензій (але не замість неї) можна продовжувати працювати над впровадженням технологічної нейтральності. Після впровадження 3G в діапазоні 2,1 ГГц і переходу частини трафіку на ці частоти, поступово будуть вивільнятися 900 і 1800 діапазони, які можна буде використовувати для технологій зв’язку інших поколінь, наприклад, 4G.
Коментар прес-служби мобільного оператора life:)
Мобільний оператор life:) повністю підтримує розвиток нових технологій і доступ до цих технологій для всіх гравців ринку. Однак в Україні це можливо лише за умови рівного і справедливого розподілу частотного ресурсу та подальшого введення принципу технологічної нейтральності. Лише за таких умов всі абоненти мобільного зв’язку України отримають рівні можливості для використання новітніх технологій. Запропонований же нашим конкурентом варіант розподілу ресурсу не дає рівних можливостей операторам розвивати нові стандарти зв’язку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас