До 2050 року половина населення Росії буде складатися з мігрантів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До 2050 року половина населення Росії буде складатися з мігрантів

Світ
773
Інститут національної стратегії (ІНС) підготував доповідь, присвячену стрімкому і неухильному зростанню кількості приїжджих до Росії і наслідків цього процесу. Вчені попереджають, що рівень міграції загрожує національній безпеці країни. За прогнозом дослідників, якщо кількість гастарбайтерів збільшуватиметься такими темпами, то до 2050 року не менше половини населення РФ складатимуть приїжджі. Про це заявив “Независимой газете” один з авторів доповіді, радник директора Російського інституту стратегічних досліджень Ігор Бєлобородов.
Дослідники пояснюють причини тривожної тенденції заміщення приїжджими корінного населення країни тим, що проблеми неконтрольованої міграції йдуть паралельно з демографічною кризою. Автори доповіді пропонують владі знайти способи збільшити чисельність корінного населення РФ і припинити процес заміщення.
Автори доповіді дійшли висновку, що на сьогодні рівень “накопиченої” міграції в РФ наближається до 30 мільйонів осіб. Офіційні дані різних відомств розходяться між собою. За відомостями Росстату, міграційний приріст у Росії за 1992-2010 роки становить 5,4 млн осіб, у ФСБ повідомляють про різницю між прибулими і такими, що вибули з країни з 1999 по 2012 роки в 27,75 млн.
У дослідженні наголошується, що мігранти починаючи з початку 2000-х років відрізняються низьким рівнем освіти і кваліфікації, слабким знанням російської мови, що дає привід для загострення міжнаціональних відносин. Ситуацію ускладнюють нелегальні мігранти. За даними ФМС, у Росії налічується 3,6 мільйона нелегалів. Ігор Бєлобородов повідомив НГ про набагато більшу кількість нелегальних мігрантів – від 16 до 18 мільйонів.
Ідеї ​​замісної міграції як джерела збільшення чисельності населення країни несуть в собі серйозні небезпеки, попереджають вчені. Сибір і Далекий Схід стрімко заселяються громадянами Китаю. У Центральному регіоні за рахунок мігрантів збільшується злочинність. Наплив радикально налаштованих мусульман з країн Азії в деякі регіони Росії несе далекосяжні небезпеки – населені пункти переходять під контроль ваххабітів.
На думку доктора економічних наук, директора Центру соціології економіки Інституту соціально-політичних досліджень РАН Ігоря Богданова, вирішити проблему можна лише строгим виконанням законів. Влада повинна змінити політику, спрямовану на залучення широких мас мігрантів, і вирішити проблему з демографічною кризою не за рахунок приїжджих, а шляхом стимулювання корінних жителів. В іншому випадку наслідки можуть бути катастрофічними.
Раніше експерти вже говорили про назрілу необхідність змінити міграційну політику. У нещодавно опублікованій статті в тій самій “Независимой газете” називалися п’ять причин, з яких потрібно зробити так, щоб до Росії потрапляли освічені мігранти, а приплив некваліфікованої робочої сили було припинено.
У матеріалі зазначалося, що колишні республіки СРСР, розташовані в Закавказзі і Середньої Азії, не можуть бути постачальниками висококваліфікованих кадрів через специфіку розвитку регіону. Небезпека експансії мігрантів з цього регіону таїться і в тому, що Центральна Азія є транзитною територією для наркотрафіку. Асиміляція приїжджих ускладнюється культурними відмінностями між росіянами і приїжджими кавказцями і азіатами. Грунт для загострення конфліктів закладається зі школи, де стався наплив дітей мігрантів, які слабо володіють російською мовою. Ще одним приводом для різкого повороту в міграційній політиці має стати факт припливу мігрантів, що бажають обслуговуватися в системі охорони здоров’я РФ, в результаті чого страждають росіяни.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас