Через 5 років людське серце надрукують на 3D-принтері — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через 5 років людське серце надрукують на 3D-принтері

Технології&Авто
2323
Вже тривалий період часу досягнення в різних галузях науки не обходяться без допомоги пристроїв для тривимірного друку.
Вчені з Університету Луїсвілл розраховують на створення органу для пацієнтів, що потребують в ньому, застосовуючи в якості будівельного матеріалу живі клітини. На даному етапі фахівцям вже вдавалося “надрукувати” серцеві клапани, малі вени і мембрани, використавши для цього клітинний матеріал. Також теоретично можливе створення й інших елементів серця, але для цього необхідно залучити більш досконалий підхід і методики.
Головний координатор цього проекту клітинний біолог Стюарт Вільямс поділився з журналістами своїми міркуваннями щодо перспектив взаємодії тривимірного друку та хірургії. На його думку, виготовити повноцінну “живу” заміну людського серця можна буде вже в найближчі 5 років. За умови успіху цього задуму отриманий орган зможе називатися з наукової точки зору не штучним серцем, а отримати найменування “bioficial heart”, що означає сукупність натуральних і синтетичних складових.
На шляху вчених є низка досить складних проблем, для пошуку вирішення яких необхідно залучити всі доступні засоби. Насамперед, потрібно об’єднання всіх компонентів серця в єдину, повноцінно функціонуючу систему. Змусити клітини працювати як злагоджений механізм разом – досить важко. Крім цього, серед проблем значиться і підтримка життєдіяльності “bioficial heart” по завершенні “друку” на 3D-принтері.
“Поки що каменем спотикання при створенні аналогів таких складних органів, як серце і нирка, є підтримання необхідного рівня кисню в новій структурі для забезпечення її життєдіяльності”, – поділився своїм баченням проблеми представник фірми Wake Forest University, зайнятої створенням “штучної” нирки за допомогою все тієї ж технології 3D-друку.
Сама ідея є квінтесенцією на шляху до доступної заміни пошкоджених хворобами або травмами органів, що може стати новою точкою відліку у світовій медичній практиці. При цьому хворі перестануть бути залежними від донорів, витрачати дорогоцінний час на їх пошуки і очікування донорського органу, також вирішиться проблема відторгнення організмом чужорідних клітин. Вирощений в лабораторних умовах орган, що трансплантуються, буде створений з клітин оперованого пацієнта, взятих з його ж жирової тканини. Потрапивши в друкувальний пристрій, клітини спочатку повинні будуть пройти повноцінне очищення, а потім апарат візьметься за створення самого серця, накладаючи матеріал шар за шаром відповідно до заданої комп’ютерної моделі.
Що стосується безпосереднього початку тестування на практиці плодів симбіозу 3D-технології та хірургії, то за словами пана Вільямса, пересадка bioficial-органів може розпочатися вже в найближче десятиліття. Принаймні, до кінця 2025 існує велика ймовірність хоча б часткової реалізації цієї програми, яка включатиме в себе трансплантацію окремих частин життєво важливого органу.
За матеріалами:
3dnews.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас