Обсяг іпотечного кредитування в США сягнув 17-річного мінімуму - і це дуже серйозно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяг іпотечного кредитування в США сягнув 17-річного мінімуму - і це дуже серйозно

Кредит&Депозит
648
Обсяг іпотечного кредитування в США скоротився до рівня, який востаннє спостерігався в 1997 році, оскільки потенційних позичальників відлякує підвищення відсоткових ставок і зростання цін на житло, пише агентство Bloomberg.
Два найбільших іпотечних банки США – Wells Fargo & Co. і JPMorgan Chase & Co. – відзначають скорочення обсягу наданих кредитів у першому кварталі на тлі зниження активності по галузі в цілому. Банки надали кредити на $226 млрд – це найнижчий результат за підсумками кварталу з 1997 року, він становить менше третини середнього квартального показника докризового 2006 року, свідчать дані Асоціації іпотечних банків (MBA) США.
Обсяги житлового кредитування падають з середини 2013 року, коли ставки за іпотекою підскочили приблизно на відсотковий пункт через обіцянки Федеральної резервної системи (ФРС) перейти до згортання стимулюючих заходів. При цьому частка угод без використання позикових коштів перевищила 40%, що підтримало зростання цін на житло, що залишає за бортом ринку все більше американців. MBA очікує, що це призведе до подальшого зниження обсягів іпотеки в 2014 році.
“І великим, і малим банкам належить пристосуватися до нової реальності, оскільки обсяг іпотечних кредитів не буде підтримувати цей бізнес на тих рівнях, які спостерігалися в останні роки, – заявив головний економіст Pierpont Securities LLC Стівен Стенлі. – Обсяги будуть менші, а доходи нижчі. І вже зараз банки починають змінюватися”.
Wells Fargo протягом семи кварталів поспіль, що завершилися 30 червня 2013 року, надавав іпотечні кредити більш ніж на $100 млрд. Тим часом в січні-березні 2014 року банк надав житлові позики лише на $36 млрд, повідомила 11 квітня кредитна організація. При цьому все більше американців відмовляються від рефінансування іпотеки на тлі зростання відсоткових ставок: частка таких операцій минулого кварталу становила 34% проти 69% роком раніше.
Обсяг нового житлового іпотечного кредитування JPMorgan в I кварталі становив $17 млрд, що менше показника за будь-який із кварталів під час останньої кризи на ринку житла. Рік тому банк видав іпотечні кредити на $52,7 млрд.
Середня фіксована відсоткова ставка за 30-річною іпотекою становила минулого тижня в США 4,34% порівняно з 3,54% рік тому, свідчать дані іпотечного агентства Freddie Mac.
Крім того, кредитні установи посилюють умови кредитування, вимагаючи від потенційних позичальників все більш високих рейтингів платоспроможності.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас