Ціна на бензин зросте до 16 грн/л в найближчі дні - паливний експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна на бензин зросте до 16 грн/л в найближчі дні - паливний експерт

Енергетика
4874
Найближчими днями ціна на бензин зросте до 16 грн за 1 літр, і навіть більше. Таку думку висловив експерт з ринку палива Сергій Куюн.
“Причина зараз одна – це, безумовно, курс долара. Чому це важливо для нафтопродуктів, тому що на 80% ми себе забезпечуємо з імпорту. Крім того, на закупівельну вартість нафтопродуктів припадає 55% від роздрібної ціни, ще 35% становлять податки – акцизний збір і ПДВ. А акцизний збір теж номінований в євро. Відповідно, на 90% паливо має валютну складову”, – сказав він.
За словами експерта, за такого рівня оподаткування, як показує практика останніх років, 1 літр бензину коштує приблизно 1 євро: “Відповідно це і є орієнтир на майбутнє”. На питання, чи може ціна на бензин піднятися до 19 грн за літр, експерт зазначив, що все залежатиме від курсу валют. Однак потрібно поки що дивитися на реальний курс, наприклад, євро коштує “18 грн на міжбанку, і 16 грн в кіоску”.
“До лютневих подій, бензин у нас коштував один євро, що було відповідно через ставку податку. Але ми бачимо, що зараз курс валют, безумовно, спекулятивний. І якщо ніяких заходів щодо стабілізації не буде, то чому б і ні. Якщо паливо купують за долари, а потім накладають ще ставку євро, то від цього нікуди не дінешся. Якщо такий курс встановлять, то безумовно може бути і така ціна”, – вважає експерт.
“На сьогодні наш прогноз становить 16 грн за літр на найближчий час. До 16 грн буде ціна на бензин А-95, і приблизно стільки ж дизельне паливо. А чому така різка динаміка на дизельне паливо – оскільки на нього вдвічі підвищили акцизний збір”, – повідомив С.Куюн.
Також експерт поділяє думку, що ціни на паливо зменшаться після того, як Україна отримає кошти від Міжнародного валютного фонду або інших фінансових установ: “Це відбудеться однозначно”.
“Я впевнений, щойно з’являться перші передумови для зменшення курсу, ціна відразу ж швидко піде вниз. Тому що висока ціна нікому не цікава – споживач не купує за такою ціною. Потрібно зменшувати ціни, і це всі будуть робити за першої ж можливості”, – зазначив експерт.
Він також заявив, що навіть якщо для АЗС чиновники встановлять верхню межу ціни, наприклад, 15 грн, то багато підприємців відмовляться, бо це їм не вигідно. А при встановленні фіксованої цінової межі, експорт бензину в країну взагалі скоротиться, тому що зараз його поставки через суспільно-політичні обставини і так зменшилися. Тому, на думку експерта, влада, передусім, має стабілізувати курс валют.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас