Рада Євросоюза "дала добро" на зниження мит для українських товарів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада Євросоюза "дала добро" на зниження мит для українських товарів

Казна та Політика
695
Рада ЄС схвалила рішення Єврокомісії в односторонньому порядку знизити мита для українських товарів на європейському ринку, повідомив міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт.
“Засідання ЄС почалося з офіційного рішення про одностороннє відкриття торгівлі для України. Це – негайне підвищення на EUR 500 млн для українського бізнесу”, – написав він на своїй сторінці в Твіттері в понеділок.
Як повідомлялося раніше, ЄК ухвалила відповідне рішення 11 березня. Йдеться, зокрема, йде про те, щоб почати в односторонньому порядку зменшувати або усувати мита ЄС на товари, вироблені в Україні. Разом з тим, ці заходи не спрямовані на те, щоб замінити зону вільної торгівлі, і діятимуть тільки обмежений період: до 1 листопада 2014 року. Очікується, що Угода про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС буде підписана і почне діяти тимчасово до 1 листопада 2014 року. У цьому випадку одностороння система автономних торгових преференцій закінчується.
Після вступу цього рішення в силу такий односторонній захід встановить пільговий доступ на ринок ЄС для українських експортерів у повній відповідності з графіком поступок, які були досягнуті в ході переговорів про зону вільної торгівлі. У свою чергу, Україна не повинна надавати додатковий доступ для експорту з ЄС.
Передбачається, що тимчасова відміна митних зборів буде повною або частковою, залежно від сектора. З EUR 500 млн зекономлених коштів майже EUR 400 млн припадає на аграрний сектор.
Будуть негайно зняті чинні тарифи на промислові товари з 94,7% продукції. Для решти декількох видів товарів (деякі хімічні продукти та ін.) тарифи будуть знижені.
Щодо сільськогосподарських товарів, ЄС надасть негайні і необмежені преференції на 82,2% українського експорту. Для інших продуктів (крупи, свинина, яловичина, м’ясо птиці і кілька додаткових продуктів) часткова лібералізація досягається шляхом надання безмитних тарифних квот.
Відносно продовольчих продуктів ЄС надасть негайні преференції на 83,4% українського експорту. Решта 15,9% будуть частково лібералізовані шляхом безмитних тарифних квот.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас