Сенатори США пропонують Україні запровадити режим валютного управління - currency board — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сенатори США пропонують Україні запровадити режим валютного управління - currency board

Валюта
10754
Сенатори-республіканці Тед Круз і Марко Рубіо написали міністру фінансів США Джеку Лью лист, в якому пропонують свій варіант допомоги українській економіці. Сенатори запропонували підтримати гривню, ввівши в Україні режим валютного управління, відомий як currency board.
Режим currency board передбачає жорстку фіксацію курсу національної валюти щодо «якірної» валюти, в даному випадку гривні щодо долара. При цьому обсяг грошової бази країни повинен бути на 100% забезпечений валютними резервами. Це означає, що грошова маса в країні збільшується тільки тоді, коли зростають валютні резерви. Вважається, що таким чином можна ефективно стримати інфляцію, не допустити монетарного фінансування уряду і захистити економіку від зовнішніх шоків.
Пропозиція сенаторів про особливий валютний режим для України йде врозріз з ключовою умовою фінансової допомоги Києву з боку МВФ. Фонд, який уклав з Україною попередню угоду про програму stand-by, наполягає на гнучкому, вільному курсі гривні. До лютого 2014 року Нацбанк України слідував прив’язці офіційного курсу гривні до долара, але після того, як у нього практично скінчилися валютні резерви, було вирішено відмовитися від такої політики.
МВФ привітав недавній перехід до плаваючого курсу гривні і рекомендує продовжувати нову політику. На практиці перехід до гнучкого курсу призвів до значної девальвації гривні: від початку року українська валюта знецінилася до долара на 35% – це рекордне падіння серед усіх валют в 2014 році. МВФ пропонує згладити наслідки гнучкого курсу режимом таргетування інфляції. На його введення Нацбанку України відведено 12 місяців.
Рубіо і Круз закликають голову американського Мінфіну обговорити їхню пропозицію з представниками МВФ і українського уряду. Автори листа вважають, що «обвал гривні за нового незалежного уряду в Києві робить її легкою здобиччю для президента Росії Володимира Путіна в його прагненні здобути перевагу на полі пропаганди». Режим currency board допоможе Україні «застрахуватися від намірів Росії – як фізичних, так і психологічних», йдеться у листі, на який посилається The Wall Street Journal.
Сенатори посилаються на успішний досвід балтійських країн, які використовували валютний режим currency board в перехідний період після розпаду СРСР. Естонія ввела такий режим в 1992 році і зберігала його аж до прийняття євро в 2011 році. Естонська крона була прив’язана до німецької марки за курсом 8 крон за марку. З 1 січня 1999 року крона була прив’язана до євро. Політика currency board дозволила знизити інфляцію в країні з 90% в 1993 році до 3% в 2010 році і, на думку економістів, значно пом’якшила вплив на естонську економіку фінансових криз у Південно-Східній Азії та в Росії в 1997-1998 роках. Литва використовує подібний режим валютного регулювання з 1994 року донині. До 2002 року литовський літ був прив’язаний до долара, потім «якірною» валютою стало євро. При цьому на відміну від Естонії валютні резерви Литви включали в себе кредити МВФ, що наближає литовський досвід до нинішньої української ситуації.
Сенатори Круз і Рубіо – висхідні зірки американської політики. Як і більшість їхніх колег республіканців, вони неодноразово висловлювали невдоволення «слабкістю» адміністрації Барака Обами щодо українського питання і недостатньою, на їхню думку, допомогою новому уряду України. На сьогодні США не без проблем провели через конгрес закон про кредитні гарантії Україні на 1 млрд дол, але, на загальну думку, це дуже скромне підмога для Києва. Наступним президентом США, швидше за все, буде республіканець. Вибори відбудуться в 2016 році, обох сенаторів зараховують до потенційних кандидатів від Республіканської партії. Зі стану консерваторів лунають ініціативи з надання Україні і військової допомоги – за це ратує, наприклад, сенатор Джон Маккейн. Інші політики, як той же Марко Рубіо, закликали не тільки до жорстких економічних санкцій проти Росії, а й до припинення дипломатичної співпраці з Москвою з усіх міжнародних питань, включаючи переговори з Іраном.
За матеріалами:
РБК daily
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас