Як українська влада наводитиме лад на Сході країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як українська влада наводитиме лад на Сході країни

Казна та Політика
2027
Східна Україна охоплена мітингами, порівняно з якими анексія Криму здається вже не найбільшою проблемою. За останні два дні озброєні люди з проросійськими гаслами захопили органи влади – міськадміністрації, ОДА, відділення міліції і прокуратури в десятці міст на сході країни.
Протестувальники називають себе самообороною Донбасу, українська влада трактує події як спланований терористичний акт, а усунений від влади президент Віктор Янукович назвав те, що відбувається в країні, початком громадянської війни. «Кримчани уважно стежать за подіями на Південному Сході, щиро підтримують своїх братів в їх важкій і самовідданій боротьбі», – написав у Твіттері голова уряду Криму Сергій Аксьонов, не уточнивши, кого саме він має на увазі під «братами».
Станом на 22:00 неділі збройні сутички різного ступеня радикальності відбувалися в Луганську, Запоріжжі, Миколаєві, Одесі, з епіцентром на Донбасі – у Донецьку, Слов’янську, Маріуполі, Краматорську, Артемівську. Над захопленими будинками розвішані плакати з вимогою референдуму про утворення Донецької республіки. Жителі міст намагаються зайвий раз на виходити з дому, оскільки на вулицях тривають сутички. Висока ймовірність, що сьогодні, в понеділок, школи і частина приватних закладів не будуть працювати.
Прокуратура Донецької області кваліфікувала це як теракти. На засіданні РНБО в неділю було прийнято рішення про початок масштабної антитерористичної операції із залученням збройних сил. «Ми не вводимо ані військовий стан, ні надзвичайний стан. Ми діємо на основі закону про боротьбу з тероризмом», – пояснив в.о. голови адміністрації президента Сергій Пашинський в ефірі телеканалу «Інтер».
Але ледве встигнувши розпочатися, спецоперація зі звільнення захоплених будівель була зупинена. «Ми гранично зацікавлені в уникнути жертв на відміну від протилежної сторони, – сказав Пашинський. – Диверсанти, а ми вважаємо, що це росіяни, почали прикриватися живим щитом». Альтернативна версія – спецназ відмовився штурмувати будівлі без підтримки важкої військової техніки. Максимальна кількість постраждалих – 50 осіб – зафіксована в Харкові. При проведенні антитерористичної операції в Слов’янську одна людина – офіцер СБУ – був убитий.
В.о. президента Олександр Турчинов заявив, що ті з загарбників, хто не стріляв у силовиків, і добровільно залишить будівлі держорганів, будуть звільнені від відповідальності.
Представники влади вже перестали називати учасників протестів «сепаратистами» і кваліфікують їх як терористів. Також відкрито називають і країну походження: «Це пряма військова агресія спецпідрозділів російський військ – це встановлений факт, – сказав Сергій Пашинський. – Яка ще самооборона? Хіба що самооборона Рязані».
«У східних областях діють, вже не ховаючись, диверсійні групи… Громадяни повинні розуміти, що потрібно відійти від збройних загарбників», – вторить голова СБУ Валентин Наливайченко. За його словами, українські силовики будуть намагатися «локалізувати» процес. «В даний момент відбувається розгортання військ. За законом вони мають право застосовувати зброю на ураження», – розшифровує Пашинський.
Юлія Тимошенко також заявила, що «сепаратистів як таких не існує, є спецпроекти спецслужб Росії». «Кремль хоче, щоб Україна перестала думати про Крим, і почала вести переговори про припинення терористичних операцій на Сході» – описує вона логіку окупантів.
У Росії на державних телеканалах назвали заяви українських політиків про причетність російських спецслужб до ситуації на сході пошуком зовнішнього ворога і бажанням перекласти з хворої голови на здорову.
Українська влада налаштована на те, щоб не допустити повторення кримського сценарію за будь-яку ціну. Голова МВС Арсен Аваков повідомив – вже за традицією на своїй сторінці в facebook – що загони МВС у Східних областях будуть укомплектовані місцевими жителями, готовими захищати свої міста від окупантів. Швидше за все, це вимушений крок – заходи з оборони будівель державної влади, які робила міліція в охоплених протестами містах, навіть на обивательський погляд виглядають явно недостатніми. У декількох випадках міліція просто розійшлася, не вчиняючи опору. Один з кандидатів у президенти Петро Порошенко заявив, що не розуміє логіку дій міліціонерів, що мають зброю і бойові патрони, які пасивно спостерігають, як захоплюють їх відділення. У відповідь в.о. голови адміністрації президента запропонував «політикам, які піаряться на цій проблемі» підказати, де знайти 300 000 патріотично налаштованих міліціонерів. «Я тоді сам буду рекомендувати таку людину на посаду міністра внутрішніх справ», – сказав він.
У свою чергу кандидат в президенти Олег Царьов, основа передвиборної програми якого – зближення з Росією, заявив що південно-східні регіони мають намір об’єднати свої зусилля в боротьбі за федералізацію країни.
Країни-члени Ради безпеки ООН отримали офіційне повідомлення про скликання в неділю ввечері (у ніч на понеділок за Києвом) для екстрених консультацій щодо Україні.
Анна Ковальчук
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас