США почали карати "Газпром": ніхто не інвестує в Крим безкарно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США почали карати "Газпром": ніхто не інвестує в Крим безкарно

Енергетика
12243
США пояснили суть санкцій, введених напередодні проти кримської компанії “Чорноморнафтогаз”, а також шести керівників республіки. Вони мають на меті завадити роботі “Газпрому” на півострові.
Представник адміністрації США, який говорив з Reuters на умовах анонімності, оголосив: “Ніхто не інвестує в Крим безкарно”. Як нагадує агентство, “Газпром” раніше оголосив про плани побудувати підводний газопровід до Криму, а також взяти участь у тендері на приватизацію місцевої енергетичної компанії.
Представник адміністрації повідомив, що санкції торкнуться “Газпрому” у разі придбання частини “Чорноморнафтогазу” або укладення угод з ним. США не купує російський газ, однак “Газпром” може зіткнутися з серйозними проблемами при проведенні валютних розрахунків з імпортерами: часто банками-кореспондентами при таких розрахунках виступають американські установи.
США підкреслюють, що санкції стосуються тільки підприємства “Чорноморнафтогазу” в Сімферополі, а не головного офісу в Україні.
Суть санкцій така: громадянам США забороняється вступати в ділові контакти з фізичними та юридичними особами зі списку, а їхні рахунки, виявлені в межах американської юрисдикції, будуть заморожені.
У список включені мер Севастополя Олексій Чалий, голова ЦВК Криму Михайло Малишев, голова виборчої комісії Севастополя Валерій Медведєв, перший віце-прем’єр Криму Рустам Теміргалієв, член Ради Федерації від Криму Сергій Цеков, радник спікера Держради Криму Юрій Жеребцов, глава Служби безпеки України в Криму Петро Зима. 17 березня Вашингтон оголосив про включення до списку санкцій глави Держради Криму Володимира Константинова і прем’єр-міністра Криму Сергія Аксьонова.
Вокументі Мінфіну США йдеться:“Ці особи і ця організація піддаються санкціям в силу своєї відповідальності, або причетності, або участі в діях, які підривають демократичні процеси або інститути в Україні, ставлять під загрозу мир, безпеку, стабільність, суверенітет або територіальну цілісність України; або до дій щодо розкрадання державних коштів України або великої економічної організації в Україні; або до заходів зі встановлення контролю над будь-якою частиною України без дозволу уряду України”.
Державне підприємство “Чорноморнафтогаз” видобуває нафту і газ на території Кримського півострова і шельфах Чорного та Азовського морів. Воно перейшло у власність Криму після того, як регіон оголосив про входження до складу Росії.
9 квітня про можливе введення нових санкцій проти Росії заявив держсекретар США Джон Керрі на слуханнях у комітеті з закордонних справ сенату Конгресу США. За його словами, обмеження торкнуться ключових секторів російської економіки, а також банків.
Також стало відомо, що Євросоюз підготував список з ще 107 росіян – потенційних персон нон грата. У ньому, зокрема, згадано практично все керівництво країни, а також співробітники Міноборони і ФСБ, декілька журналістів.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас