У Росії майже депозитна паніка: у березні росіяни зняли з депозитів 338 млрд руб. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії майже депозитна паніка: у березні росіяни зняли з депозитів 338 млрд руб.

Світ
3836
Події в Криму і ослаблення рубля налякали російських вкладників: за березень вони зняли з депозитів 338 млрд руб. Частину цих коштів громадяни перевели у валюту і поклали в скриньки, а частину витратили на купівлю нерухомості, говорять банкіри. У підсумку відтік коштів фізосіб становить 2%, на початок березня громадяни тримали в російських банках 16,9 трлн руб. Депозити юридичних осіб зросли в березні на 0,1%, кошти організацій на розрахункових та інших рахунках – на 0,3%.
Громадяни забирали вклади навіть з найбільших банків. Вкладники Сбербанку в березні зняли з депозитів 67,8 млрд руб. (-0,86%), ВТБ24 – 13 млрд руб. (-1%), “Уралсиба” – 2,7 млрд руб. (-2,3 ), у Промсвязьбанку відтік становив 2.
“Як мінімум половину березневого відтоку забезпечили зміцнення рубля з 36,05 до долара до 35,7 і переоцінка валютної складової, – говорить член правління Промсвязьбанку Олена Махота. – Також значний вплив зробила волатильність курсів валют: клієнти віддали перевагу перестрахуватися і пересидіти період нестабільності у валюті, найчастіше в готівковому вигляді”.
За словами заступника голови правління банку “Уралсиб” Іллі Філатова, пік відтоку припав на період кримських подій: проведення референдуму в Криму, блокування рахунків пластикових карт, введення різних санкцій. “Громадяни знімали рублеві внески, конвертували в долари і розміщували їх у скриньках”, – повідомив банкір РБК.
Також представники банків відзначають, що клієнти стали вилучати частину своїх накопичень та інвестувати їх в інші активи. “Наприклад, якщо дозволяють кошти, купували нерухомість. Також у першому кварталі ми відзначили стійке зростання кількості заявок на іпотечні кредити”, – говорить начальник управління по роботі з сегментом роздробу Абсолют Банку Антон Павлов.
Незважаючи на березневий відтік депозитів, за весь перший квартал банки зафіксували приріст вкладів. Наприклад, в ВТБ24 він становив 25,7 млрд руб. (+1,9%). “Вже після 20 березня ми фіксували зростання портфеля депозитів фізичних осіб. Це дозволяє говорити про те, що ситуація поступово стабілізується”, – повідомили в банку. “За квартал ми виросли більш ніж на 6%”, – зазначила Олена Махота.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас