Україна має вимагати списання своїх боргів, але нова влада пов'язана із олігархами і не хоче цього робити - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна має вимагати списання своїх боргів, але нова влада пов'язана із олігархами і не хоче цього робити - експерт

Кредит&Депозит
9219
Списання всіх боргів України є необхідною умовою розвитку вітчизняної економіки. Таку думку висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак. “Те, що нам пропонують кредити, добре. Проте від них не буде значного економічного ефекту. Треба ще й звернути увагу на наш держборг. Щоб розвивати економіку, потрібно добиватися списання боргів. Для цього необхідно звернутися до Паризького клубу, який об’єднує 19 найбільших урядів-кредиторів, і Лондонського клубу, що об’єднує більше тисячі банків-кредиторів”, – сказав Новак.
За його словами, якщо Україні спишуть борги, це буде потрійний ефект економічного зростання.
“По-перше, буде змога формувати бездефіцитний держбюджет на поточний рік і на наступні два роки. По-друге, кредитний рейтинг України підвищиться, і нові кредити обійдуться значно дешевше. По-третє, нові кредити витрачатимуться не на погашення старих боргів, а на економічний розвиток”, – зазначив Новак.
Зараз Україна має $73 млрд зовнішніх і внутрішніх боргів. Економіст вважає, що держава має щонайменше три важливі обставини для їх списання.
“Перша – політична. Внаслідок Євромайдану й боротьби із колишньою владою загинуло багато українців. Друга обставина – військова. Нашу державу окупували російські війська. Вони продовжують анексію наших територій. Третя обставина – економічна. Маємо виснажену економіку, велике падіння нашої валюти і як наслідок – зростання цін”, – пояснив Новак.
Він вважає, що ці причини набагато вагоміші, ніж були у Польщі 1991 року та у Греції нещодавно.
“Нагадаю, що полякам списали 50% боргів для полегшення переходу на ринкову економіку. Грекам списали 85% боргів через економічні негаразди”, – наголосив Новак.
У Кабміні та Верховній Раді немає жодного законопроекту про списання боргів. “А я вже говорю про це шість тижнів. Така поведінка нової влади говорить про одне – пов’язаність із олігархами. Адже якщо ми проситимемо списання боргів у МВФ, країн ЄС, то маємо списати й внутрішні борги. Тобто не віддавати своїм крупним приватним підприємствам і бізнес-структурам гроші, які у них позичили. Очевидно, такий розвиток подій і лякає теперішню владу як лобістів інтересів олігархів. Самі ж олігархи звикли, що держава списує їхні борги, а не вони свої перед державою. Рятунок економіки країни їм байдужий”, – підсумував Новак.
За матеріалами:
gazeta.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас