МВФ рекомендував Україні ліквідувати дисбаланс на 60 млрд і поїхав, умов не висував - міністр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ рекомендував Україні ліквідувати дисбаланс на 60 млрд і поїхав, умов не висував - міністр

Кредит&Депозит
11515
Міністр фінансів Олександр Шлапак заявляє про рекомендації МВФ Україні ліквідувати фіскальний розрив на 60 млрд грн.
Про це Шлапак заявив журналістам у Кабміні, відповідаючи на запитання про умови надання Україні кредиту.
“Немає умов, які нам виставляє МВФ. МВФ приїхав, подивився, сказав: у вас тут непорядок, тут і тут. Сказав, що у вас 60 млрд дисбаланс, ліквідуйте його як хочете, і поїхав”, – зазначив Шлапак.
При цьому він повідомив, що уряд вживає заходів для ліквідації бюджетного дефіциту і незалежно від рекомендацій МВФ.
“Ми самі добровільно беремо зобов’язання щодо наведення порядку в низці галузей. У бюджетній галузі ми навели порядок, що стосується НБУ – про це найкраще запитувати у НБУ. У нас великі проблеми в енергетичному секторі і ми про це говорили. Ми зараз подали законопроекти до парламенту з проханням, щоб вони були розглянуті терміново. Ви знаєте, ми прийняли постанову про підняття цін на газ і тарифів”, – сказав він.
Міністр також повідомив, що рада директорів МВФ може розглянути програму співпраці з Україною наприкінці квітня.
“Ми розраховуємо, що це буде зроблено в останній тиждень квітня… Це за їхніми процедурами”, – сказав він.
Шлапак зазначив, що під час візиту української делегації до МВФ, який починається завтра, будуть вести переговори про прискорення цих процесів.
Нагадаємо, міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета не виключає, що перші транші кредиту від Міжнародного валютного фонду Україна отримає в поточному місяці. Очікується, що обсяг першого траншу кредиту МВФ становитиме близько 3 млрд доларів. В цілому Україна домовляється з МВФ про виділення дворічного кредиту stand by на загальну суму 14-18 млрд доларів.
Від отримання кредиту МВФ частково залежить і надання Україні допомоги західних країн. Так, ЄС розробив календарний план отримання Україною 11,6 млрд євро протягом двох років. На найближчу перспективу ЄС і США затвердили виділення фіндопомоги Україні на $2 млрд, але ці гроші країна отримає тільки після того, як МВФ перерахує перший транш кредиту на $3 млрд.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас