Конституційний суд розгляне питання притягнення суддів до відповідальності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Конституційний суд розгляне питання притягнення суддів до відповідальності

165
У вівторок Конституційний суд України почне розгляд справи за конституційним поданням Верховного Суду України щодо офіційного тлумачення положень частин першої і другої статті 126 Конституції України і положень частини другої статті 13 Закону України "Про статус суддів", згідно з якими судді можуть бути висунуті обвинувачення без згоди Верховної Ради України.
Як повідомили "Обозревателю" у прес-службі Конституційного суду, у попередній редакції частини другої статті 13 Закону України "Про статус суддів" судді не могли бути притягнуті до кримінальної відповідальності й узяті під варту без згоди Верховної Ради України. Вони не могли бути піддані заходам адміністративного стягнення, що накладаються в судовому порядку, без згоди органа, що обрав суддю на посаду. Відповідно до частини другої статті 38 цього Закону, за відповідних підстав Верховна Рада України зупиняє повноваження судді, позбавляє його недоторканності і дає згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності.
Однак, відповідно до нової редакції частини другої статті 13 Закону, без згоди Верховної Ради України судді можуть бути висунуті обвинувачення, без згоди органа, що обрав його на посаду, до нього можуть бути застосовані заходи адміністративного стягнення, що накладаються в судовому порядку. Внесені законодавцем зміни до частини другої статті 13 Закону України "Про статус суддів", підкреслюється в поданні, "суперечать частині другій статті 38 цього Закону, положенням частин першої і другої статті 126 Конституції, значно звужують гарантії незалежності і недоторканності суддів і розширюють можливість стороннього впливу на них". Источник: Обозреватель
За матеріалами:
Воля.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас