Депозитна паніка охопила Росію: за 1 місяць вкладники забрали з рахунків у Сбербанку РФ 68 млрд рублей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозитна паніка охопила Росію: за 1 місяць вкладники забрали з рахунків у Сбербанку РФ 68 млрд рублей

Кредит&Депозит
4383
У березні вкладники “Сбербанку” забрали з рахунків – термінових і “до запитання” – 68 млрд рублів. “Ведомости” пов’язали це з сильними коливаннями курсу рубля. Найактивніше громадяни забирали заощадження, розміщені на термін від року до трьох років. Представник держбанку пов’язує відтік коштів з тим, що клієнти купували на заощадження валюту і товари тривалого користування.
До фактору ослаблення рубля, який від початку року втратив майже 9% до долара і євро, у вкладників додався страх, що вони не зможуть забрати гроші з банку через санкції.
Як тільки з’явилася інформація про блокування карт “СМП Банку”, заможні клієнти більшості банків стали масово знімати гроші з рахунків, конвертувати їх у валюту і розміщувати в комірках, і поки що зворотний процес не спостерігається, говорить топ-менеджер великого приватного банку. За його спостереженнями, в середньому відтік строкових вкладів у великих банків може досягати 1,5%.
Президент “ВТБ 24” Михайло Задорнов раніше попереджав, що за підсумками березня на банківську систему чекає відтік вкладів населення, і сподівався, що з вирішенням конфлікту навколо Криму громадяни повернуть заощадження в банки.
У середині березня відбувся відтік депозитів з “ВТБ 24”, але ближче до кінця кварталу ситуація виправилася, і в підсумку за місяць залишки коштів фізосіб зросли на 25,7 млрд рублів.
Банк “Відродження” пов’язує березневий відтік депозитів з потрясіннями на валютному ринку. Як тільки рубль стабілізувався, гроші почали повертатися, в підсумку повернулося майже все, що пішло за місяць.
Як вважає провідний експерт Центру макроекономічного аналізу та короткострокового прогнозування Ігор Поляков, торік за березень обсяг коштів населення у “Сбербанку” збільшився на 2,4%. Але якщо раніше громадяни отримували ресурси за рахунок поточних доходів, зняття частини депозитів або залучаючи кредити, то зараз підтримувати рівень споживання за рахунок кредитів все складніше.
Крім того, “Сбербанк” на відміну від більшості великих банків не міняв свої низькі ставки за валютними вкладами, зауважує Поляков, це могло спровокувати перетікання валютних коштів з держбанку у більш дохідні депозити конкурентів.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас