Через місяць українцям пообіцяли стрибок цін на побутову техніку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через місяць українцям пообіцяли стрибок цін на побутову техніку

Особисті фінанси
4396
Різкі стрибки курсу долара провокують купівельний ажіотаж. Намагаючись вкласти гривню, що дешевшає, українці стали активніше здійснювати великі покупки: беруть в основному техніку, яка не так швидко, як телефони або планшети, підлягає моральному старінню. «Попит в березні був на 5-10% вищий, ніж у минулому. В основному купують плити, холодильники, пральні машини», – повідомив «Вістям» прес-секретар мережі побутових супермаркетів Comfy Данило Ваховський.
Підтверджують тенденцію і в інших великих мережах. «Ми спостерігали сплеск купівельної активності кілька днів у березні, коли був стрибок курсу долара. Люди кинулися в банки забирати депозити і «конвертували» заощадження в техніку», – сказав нам директор з розвитку компанії Foxtrot Василь Шургот.
Ще одна нова тенденція – українці, які раніше активно здійснювали покупки в кредит, зараз несуть в магазини готівку. «Люди зняли гроші, бояться їх знецінення і тому шукають, куди вкласти, щоб менше втрачати на курсовій різниці», – вважає Ваховський.
В інтернет-магазинах подорожчання
Вперше за довгий час торговельним мережам вдалося перевершити своїх інтернет-конкурентів, яким вони довгий час програвали за цінами. «Магазини практично не піднімали ціни на відміну від інтернет-торгівлі. Це пов’язано з можливістю великих мереж тримати великі запаси на складах, куплені ще за старим курсом. Зараз багато грають на цьому в рекламних пропозиціях та акціях, використовуючи слогани «Купуйте в цінах по 8,1 грн за долар», «Продажі за старим курсом», – пояснив «Вістям» ситуацію комерційний директор Асоціації підприємств побутової техніки та електроніки Олег Іванов.
Підтверджують наявність запасів і в самих мережах. «Ми ще не робили закупівель за вищим курсом. Розпродуємо старі докризові поставки, у нас на складах зазвичай запас на 2-4 місяці. Нова техніка прийде до травня, і наскільки вона буде дорожча, залежатиме від курсу», – сказали нам в мережі Foxtrot.
У цій частині менш конкурентоспроможним виглядають інтернет-магазини, чиї розцінки безпосередньо прив’язані до курсу гривня/долар. «Ми змушені переглядати свої ціни по кілька разів на день. Через це, звичайно ж, падає попит, тож продажі відчутно просіли. Люди відмовляються від покупок, і в першу чергу – від дорогих товарів», – говорить власник інтернет-магазину Rozetka Владислав Чечоткін.
У Криму розмітають полки
Зростання продажів магазинів техніки спостерігається у всіх великих містах, але справжній бум торговці зафіксували у Криму: там в кінці березня – початку квітня продажі виросли одразу в кілька разів. «Наприкінці минулого тижня на півострові був просто аномально високий попит – він у декілька разів перевищував звичні показники. Люди масово скидають гривню. З рублями в нашу мережу поки що не приходили», – повідомив нам Данило Ваховський.
При цьому він повідомив, що у торговців не виникає проблем з доставкою товарів на півострів. «У нас немає свого складу в Криму. Постійно доводиться підвозити техніку зі складу в Дніпропетровську. Але проблем з доставкою поки що не спостерігалося», – розповіли в Comfy.
Споживчі ціни в Україні в березні поточного року зросли на 2,2%. Найбільше зростання зафіксували на одяг і взуття (10,9 пунктів) і в транспортній сфері (3,6 пунктів). Водночас на алкогольні і тютюнові вироби зростання цін у березні сповільнилося на 0,2 пунктів (порівняно з лютим).
Світлана Стрельцова, Оксана Гришина
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас