Глава "Метінвесту" прогнозує збереження складної ситуації на ринках металопродукції в 2014 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава "Метінвесту" прогнозує збереження складної ситуації на ринках металопродукції в 2014 р.

Фондовий ринок
447
Генеральний директор міжнародної вертикально інтегрованої гірничо-металургійної групи “Метінвест” Юрій Риженков прогнозує збереження складної ситуації на ринках металопродукції в 2014 році через можливе зниження попиту в США і ЄС, а також нестабільну ситуацію в Україні.
“Говорячи про 2014 рік, ми вважаємо, що ситуація у світовій металургії буде залишатися складною, враховуючи, що можливе згортання програми грошового стимулювання ФРС США, збереження низького темпу зростання в Європі і невизначеність ситуації в Україні будуть чинити тиск на попит. Ми впевнені, що наші інвестиції в розвиток технологій, удосконалення бізнес-процесів і наші стратегічні переваги дозволять нам і надалі забезпечувати максимальну привабливість для всіх зацікавлених сторін”, – наводяться слова Ю.Риженкова в прес-релізі з приводу оприлюднених у п’ятницю аудійованих консолідованих результатів фінансової діяльності компанії Metinvest за 2013 рік.
При цьому він зазначив, що незважаючи на нестабільність на світовому ринку сталі, група в 2013 році продемонструвала стійкі фінансові та операційні показники, включаючи зростання EBITDA на 15% порівняно з попереднім роком. “Нам також вдалося зберегти обсяги інвестицій групи, спрямованих на реалізацію проектів з підвищення операційної ефективності, підвищення виробничої безпеки наших співробітників і зниження впливу на навколишнє середовище і забезпечити стабільні капітальні інвестиції на рівні $747 млн , а також продовжити впровадження нашої технологічної стратегії, спрямованої на забезпечення балансу між нашими амбітними планами з модернізації виробництва та консервативною стратегією фінансування”, – констатував гендиректор.
Торкаючись економічної ситуації, яка є основним визначальним фактором світового ринку сталі, топ-менеджер вказав на появу обережного оптимізму. На тлі цих подій обсяги виробництва компанії в 2013 році залишалися стабільними – вироблено 12,391 млн тонн сталі, 36,926 млн тонн залізорудного концентрату, а також видобуто 11,393 млн тонн коксівного вугілля. Основні фінансові результати демонструють стабільну виручку на тлі збільшення EBITDA та зростання показника рентабельності EBITDA. За повний рік консолідована виручка збільшилася на 2% – до $12,807 млрд. Операційний прибуток зріс на 4% – до $1,026 млрд, забезпечивши операційну маржу на рівні 8%, при цьому скоригований показник EBITDA збільшився на 15% – до $2,291 мільярдів, забезпечивши показник рентабельності по EBITDA на рівні 18%.
При цьому гендиректор уточнив, що зростання EBITDA групи було частково зумовлене позитивною динамікою операційної ефективності металургійного дивізіону внаслідок зростання світових цін на сталь в порівнянні з цінами на сировинні матеріали. “Метінвест” також зумів підвищити операційну ефективність заводів, ланцюжки поставок та логістики. EBITDA гірничодобувного дивізіону залишився загалом на стабільному рівні.
Крім того, група забезпечила інвестиції в технології і продовжила оптимізацію бізнес-процесів. Основними проектами метдивізіону стали запуск установки із вдування пиловугільного палива (ПВП) на ММК ім. Ілліча, а також продовження будівництва ПВП і нової повітророзподільчої установки на Єнакіївському метзаводі. У гірничодобувному дивізіоні триває процес будівництва комплексу циклічно-потокової технології (ЦПТ) в Первомайському кар’єрі Північного ГЗК, завершено будівництво четвертої секції на шахті Affinity (United Coal), що забезпечило додаткові потужності з видобутку високоякісного коксівного вугілля в обсязі 1,2 млн тонн на рік, а також введено в експлуатацію нові сучасні системи безпеки на шахтах “Краснодонвугілля”. Як соціально відповідальна компанія, “Метінвест” продовжив інвестиції в екологію, проводячи підготовчі роботи для будівництва нової аглофабрики на ЄМЗ і встановлюючи нові фільтри на існуючій аглофабриці ММК ім.Ілліча.
У рамках реалізації корпоративної мети щодо подальшого посилення позицій на стратегічних ринках, в 2013 році був розширений перелік диверсифікованого сортаменту металопродукції на 30 нових позицій, що дозволило розширити діапазон кінцевих споживачів і створити додаткову можливості для збуту продукції. Завдяки цьому в 2013 році виручка компанії на ринках Близького Сходу та Північної Африки зросла на 37%, в південно-східній Азії – на 18%, в Європі – на 11%. Частки цих регіонів у загальному обсязі продажів зросли на 4 п.п., 2 п.п. і 2 п.п. відповідно, збільшивши частку продажів на експорт до 71%, що на 4 п.п. вище від торішнього результату. Незважаючи на зниження реалізації сталі і ЗРС на ринку України через більш низький рівень споживання, компанії вдалося зберегти лідируючу позицію завдяки роботі з ключовими клієнтами та подальшого розвитку мережі дистрибуції.
Високий попит на ЗРС з боку Китаю і зростання продажів металопродукції на Близькому Сході і в Північній Африці дозволили пом’якшити вплив слабкого попиту в інших регіонах на тлі падіння цін на металопродукцію і коксівне вугілля.
“Враховуючи поточну геополітичну ситуацію, я хотів би підкреслити, що ми продовжуємо стежити за розвитком подій у нашій країні та сусідніх державах. Водночас ми продовжуємо працювати і завжди готові відповісти на питання зацікавлених сторін. Наша компанія продовжує працювати в звичайному режимі, і вплив поточної політичної та економічної нестабільності на нашу діяльність на даному етапі є незначним. Ми виконуємо взяті на себе зобов’язання перед російськими споживачами і продовжуємо працювати з ними в нормальному режимі”, – резюмував Ю.Риженков.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас