У Японії натякнули на референдум на Курильських островах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Японії натякнули на референдум на Курильських островах

Світ
6475
Екс-міністр оборони Японії Юріко Коїке назвала дії Москви в Криму бандитськими і припустила, що Росія повертається до “безрозсудних імперських амбіцій”. Тепер, вважає вона, Токіо слід вважати “брехливими” обіцянки президента РФ Володимира Путіна з приводу переговорів щодо Курил. Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на статтю екс-міністра. Повідомляється, що Японію дана ситуація турбує як єдину в G7 країну, що має територіальний спір з Росією.
Острови Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї опинилися під контролем СРСР після Другої світової війни, нагадує Коїке: “І, як скрізь в Росії, їхні жителі були бідняками, що страждали від некомпетентного і корумпованого уряду, чи то комуністи чи что сьогоднішні капіталісти”.
Екс-міністр оборони називає “дивною історичною іронією” той факт, що на спірних територіях живе безліч етнічних українців. “Якби референдум про незалежність відбувся на острові Ітуруп, де близько 60% жителів мають коріння в Україні, Путін визнав би результат так само легко, як у Криму?”, – задається питанням політик.
Коїке нагадала, що після приходу до влади в 2012 році прем’єра Сіндзо Абе уряд Японії намагався налагодити стосунки з Путіним, сподіваючись на серйозні переговори щодо північних територій. “Але тепер, коли Путін зробив свої плани імперської реставрації кристально ясними, ці сподівання виявилися мертвонародженими”, – вважає вона.
На думку Коїке, анексія Криму Росією має важливі наслідки для відносин між азіатськими державами, особливо показовою, вважає вона, є реакція Китаю.
“Кожна країна в Азії повинна зробити тільки один висновок з мовчазного схвалення Китаєм захоплення Путіним кримської землі: Китай теж вважає, що сильний завжди правий, і може так само діяти на спірних територіях, чи то в Південно-Китайському морі чи то індійських Гімалаях”, – йдеться в статті.
За словами Коїке, Японія має намір працювати з партнерами в G7, щоб “безрозсудні амбіції Путіна не поставили під загрозу інші частини України”. Поки, нагадує вона, в Токіо прийнято рішення надати Києву $1,5 млрд економічної допомоги.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас