Відповіддю України на підвищення Росією ціни газу стане диверсифікація його поставок - міністр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відповіддю України на підвищення Росією ціни газу стане диверсифікація його поставок - міністр

Енергетика
1203
Україна вважає завищеною оголошену Росією ціну газу в $485 за 1 тис. куб. м і буде шукати альтернативні шляхи його більш дешевих поставок в країну, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан.
“Давайте шукати шляхи диверсифікації поставок. Бо це занадто висока ціна – немає таких аналогів. Вважаємо, що російська сторона повинна зрозуміти це”, – сказав він на прес-конференції в Києві в четвер. Міністр нагадав, що в грудні 2013 року “Газпром” погодився на ціну в $268,5 за 1 тис. куб. м, а, значить, вважав її економічно обґрунтованою.
За словами Ю.Продана, українська сторона буде намагатися вести переговори про збереження цієї ціни або ціни в $385 за 1 тис. куб. м, яка була б встановлена з урахуванням дії знижки за харківським угодами 2010 року в обмін на продовження оренди Чорноморського флоту.
Міністр повідомив, що вже шість компаній подали заявки на поставку газу в Україну з Польщі, і “Нафтогаз України” найближчим часом може почати закупівлю з цього маршруту з можливим тендерним відбором постачальника.
Ю.Продан уточнив, що нинішні можливості отримання газу Україною з Європи становлять 20 млн куб. м на добу. Він підкреслив, що особливі надії покладаються на поставки за маршрутом зі Словаччини, потенціал якого складає 20 млрд куб. м на рік. Для його розблокування Україна веде переговори з ЄС, зазначив міністр.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас