Росія вигадала "відповідні санкції" для Заходу - змусять його "​​перейти на рублі". Експерти вже назвали це утопією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія вигадала "відповідні санкції" для Заходу - змусять його "​​перейти на рублі". Експерти вже назвали це утопією

Світ
13907
У відповідь на економічні санкції Заходу Росія має намір перейти з торговими партнерами в Європі на рублеві розрахунки замість доларів та євро. І в першу чергу це повинні зробити експортні держкомпанії. Голова державного ВТБ Андрій Костін, який озвучив цю ідею напередодні на з’їзді Асоціації російських банків в Москві, вважає, що починати перехід до зовнішніх розрахунків у рублях потрібно негайно, зараз це першочергове завдання для банківської системи, Центробанку та уряду.
На його думку, тоді вийде “знизити залежність від примх влади США і ЄС”, які загрожують Росії санкціями. “Уже місяць ми чуємо з боку високопоставлених західних керівників заклики ізолювати Росію, практично знищивши російський банківський сектор, використовуючи сучасну “ядерну зброю” в області фінансів – доларові розрахунки”, – пояснив Костін.
І ніби на підтвердження слів Костіна напередодні ввечері МЗС РФ повідомив, що американський банк JPMorgan Chase заблокував доларовий переказ посольства Росії в Астані на адресу страхової компанії “Согаз”. Зроблено це було “з приву антиросійських санкцій”.
Проте, експерти вважають, що ідея Костіна перейти у розрахунках на рублі, утопічна. Щоб Європа купувала російський експорт за рублі, вона для початку повинна ці рублі якимось чином отримати. Рубль повинен стати більш конвертованою валютою, ніж зараз. А для цього російській владі доведеться попрацювати над його репутацією як стійкого платіжного засобу.
Рублеві розрахунки будуть вигідні насамперед російським банкам, адже саме до них звернуться європейські партнери – якщо, звичайно, вони не передумають купувати російську продукцію, що, на думку експертів, не виключено.
Теоретично наслідки від переходу на рублеві експортні та інші розрахунки можуть бути для російського фінансового сектора позитивними. Однак не виключені й негативні наслідки для всієї економіки. Оскільки рубль не є міжнародною валютою розрахунків і занадто рухливий, як і будь-яка інша сировинна грошова одиниця, то експортери не зможуть чітко прогнозувати фінансові потоки.
Крім того, російські компанії втратять валютну виручку і не зможуть залучати кредити від західних банків та розміщувати облігації на західних ринках. А більша частина експортних поставок йде через дочірні трейдингові структури російських компаній, зареєстровані в Європі. І незрозуміло, що буде з ними в цьому випадку.
У свою чергу, західні партнери російських компаній будуть змушені або формувати рублеві резерви, що малоймовірно, або купувати рублі за євро або долари США на спотовому ринку у комерційних банків або ЦБ РФ. Але оскільки комерційні банки позбудуться великої частини валютних рахунків держкомпаній, єдиним вагомим учасником валютного ринку стане ЦБ РФ. І тоді відбудеться повна націоналізація експорту.
У підсумку, як вважають експерти, якість фінансового ринку в Росії наблизиться до рівня Венесуели.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас