США направляють в Чорне море есмінець, оснащений унікальною системою протиракетної оборони Aegis — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США направляють в Чорне море есмінець, оснащений унікальною системою протиракетної оборони Aegis

Світ
3256
До Чорного моря прямує американський есмінець “Дональд Кук” (Donald Cook), оснащений системою протиракетної оборони “Іджіс” (Aegis), повідомив телеканал Ен-Бі-Сі, посилаючись на представників Пентагону.
За їх словами, він прибуде в акваторію Чорного моря “орієнтовно наступного тижня”, і його присутність в регіоні має стати символічним жестом підтримки України і союзників по НАТО в регіоні, відзначає телеканал. Скільки часу корабель пробуде в Чорному морі, не повідомляється. Очікується, що він візьме участь у спільних навчаннях з кораблями ВМФ країн-членів НАТО на Чорному морі і відвідає кілька портів.
Офіційний представник Пентагону Стів Уоррен підтвердив, що ВМС в найближчі дні направлять американський есмінець в Чорне море, “щоб запевнити наших союзників в нашій вірності зобов’язанням в регіоні”. При цьому він підкреслив, що це рішення є “прямим наслідком нинішньої ситуації в Україні”. С.Уоррен не вказав, який саме корабель планується направити в регіон.
За повідомленням Інформаційної служби ВМС США, зараз есмінець “Дональд Кук”, що базується в іспанському порту Рота на Атлантиці, знаходиться в акваторії Середземного моря.
Корабель прибув до Іспанії 11 лютого. Вашингтон вирішив розмістити його на постійній основі в Європі в рамках програми побудови Поетапної адаптивної системи ПРО.
За даними інформаційної служби ВМС США, в 2014 р. на військово-морську базу в Роті для постійного базування прибуде ще один есмінець – “Росс” (Ross), а в 2015 році – есмінці “Карні” (Carney) і “Портер” (Porter).
Ці кораблі, що здатні відстежувати балістичні ракети і з високою ймовірністю збивати їх, здійснюватимуть патрулювання в східній частині акваторії Середземного моря. Як вказують представники ВМС, метою розміщення кораблів є захист європейських союзників, країн-партнерів, американських військ, що знаходяться в регіоні, а також США від нинішніх і перспективних ракетних загроз.
Як вже повідомлялося, в березні в Чорному морі побував американський есмінець “Тракстан” (Truxtun). Він взяв участь у кількох навчаннях з кораблями ВМФ Румунії та Болгарії. Корабель покинув регіон 21 березня.
За даними ВМС США, на сьогодні в східному Середземномор’ї знаходиться авіаносна ударна група на чолі з атомним авіаносцем “Гаррі Трумен” (Garry Truman), яка, завершивши бойове чергування в районі Перської затоки, направляється на бази приписки на Атлантиці. У березні авіаносна група на чолі з авіаносцем “Джордж Буш” (George Bush), що йшла їй на зміну на Близький Схід, за рішенням Пентагону затрималася в східному Середземномор’ї у зв’язку з подіями в Україні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас