Україна не повертатиме Росії 3,2 млрд грн боргів ЄЕСУ - рішення суду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна не повертатиме Росії 3,2 млрд грн боргів ЄЕСУ - рішення суду

Казна та Політика
2913
Господарський суд Києва в березні скасував судові рішення, які зобов’язували Україну виплатити Міноборони РФ 3,2 млрд грн боргів корпорації “Єдині енергетичні системи України” (ЄЕСУ), і вимагає від російських військових повернути 38 млн грн, які вже були сплачені. Про це пише “Перша інстанція”.
Борг ЄЕСУ перед Міноборони РФ виник наприкінці 1990-х років, коли ЄЕСУ на чолі з Юлією Тимошенко не виконала гарантовану урядом України на чолі з Павлом Лазаренком угоду 1997 року про постачання корпорацією ЄЕСУ продукції для потреб російського оборонного відомства.
У січні 2013 року Вищий господарський суд ухвалив, що уряд України має повернути цей борг.
Однак 26 лютого 2014 року до канцелярії госпсуду Києва надійшла заява від представника Кабміну України про перегляд справи за нововиявленими обставинами (уряд Арсенія Яценюка ще не був призначений). Ними виявилися лист Державної архівної служби України від 16 жовтня 2013 року, в якому йдеться, що у неї немає документів про гарантії уряду щодо боргів ЄЕСУ.
При цьому у Державній архівній службі уточнили, що “вилучення цих документів з центрального держархіву вищих органів влади та управління на вимогу правоохоронних органів, знищення, передавання іншим установам не проводилося”.
При винесенні попередніх рішень по цій справі суди використовували копії наведених листів, засвідчених Головним слідчим управлінням Служби безпеки України. При цьому огляд оригіналів судами не проводився.
Оскільки оригіналу листів-гарантій не існує, Госпсуд Києва вирішив зняти всі зобов’язання з уряду.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас