В Україні треба ввести повзучий курс гривні - економіст — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні треба ввести повзучий курс гривні - економіст

Валюта
13733
Припинити значні коливання на валютному ринку України можна завдяки повзучому курсу гривні.
Таку думку висловив економіст Віктор Лисицький.
“Поляки в свій час подолали валютну кризу за допомогою такого курсу. Це значить, що кожен поляк знав, що цього місяця він може купити долар по 4 злотих. Наступного місяця – по 4 злотих і 10 грошів, ще через три місяці – 4 злотих і 30 грошів. І це сприяло стабілізації ситуації. І в них зараз непогані економічні показники. Хоча макроекономісти критикували цю схему, пояснювали що повинен бути плаваючий курс. Наш уряд поки від такого курсу відмовляється”, – сказав Лисицький.
За його словами, нині важко спрогнозувати курс долара, бо зараз він більше політичний, ніж економічний. Економіст важає, що курс долара не падатиме, навіть якщо Україна отримає кредити від Міжнародного валютного фонду (МВФ).
“Американці проголосували, що дадуть Україні мільярд доларів. І за інших умов цього було б більш ніж достатньо – курс серйозно зменшився би. Але тепер, коли Росія не збирається відступати, нам було б доцільно вийти у середньому на 11 гривень за долар”, – зазначив Лисицький.
За його словами, уряд не зацікавлений лише в стабілізації курсу, а не зміцненні гривні.
“Після 2005 року в нас доволі швидко виріс дефіцит зовнішньої торгівлі товарами й послугами. Тільки за минулий рік – мінус 15 мільярдів доларів. Це шалена сума для нас, і уряд затикав цю дірку зовнішніми запозиченнями. Тепер прийшов час платити за ті запозичення. Яценюк і Шлапак про це не згадують, хоча їхня програма запобігання фінансовій катастрофі є абсолютно доцільною. Вони не бачать шляхів вирішення. Тому, щоб курс залишився на позначці 11 гривень за долара, над цим треба добряче попрацювати. Останні три роки тримали занадто низький курс валюти, який і призвів до такого дисбалансу”, – пояснив Лисицький.
Нагадаємо, сьогодні Нацбанк встановив офіційний курс гривні до долара на рівні 11,1 грн/$.
Влада сподівається, що долар впаде після отримання кредиту від Міжнародного валютного фонду.
За матеріалами:
gazeta.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас