У Раді Європи визнали - Україна достатньо захищає російську мову — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Раді Європи визнали - Україна достатньо захищає російську мову

Казна та Політика
781
У Раді Європи відзначають, що Україна виконала практично всі зобов’язання щодо захисту російської мови, як мови меншин.
Про це йдеться в заяві Комітету експертів Європейської хартії регіональних мов і мов меншин, текст якого передано ЄС-плюс.
“Що стосується російської мови, то більшість зобов’язань, обраних Україною в рамках Хартії виконані, або частково виконані”, – заявили в РЄ.
Разом з тим, експерти вказали на необхідність додаткових заходів для захисту для білоруської, болгарської, кримсько-татарської, гагаузької, німецької, грецької, угорської, молдавської, польської, румунської та словацької мов, а також ідіш.
У заяві написано, що захист мов меншин в Україні залишається на високому рівні, при цьому останнім часом були відзначені деякі поліпшення відносно використання мов меншин у ЗМІ.
Що стосується російської мови, то, на думку експертів, певні недоліки є в питаннях використання російської мови в судовій системі та в органах влади.
Експерти також відзначили, що використання російської мови в судових органах в цілому задовільне, чого не скажеш про решту 12 мов меншин.
Крім того, відповідно до заяви, за винятком російської, угорської та румунської мов інші мови меншин не використовуються місцевими та регіональними органами влади.
Експерти також відзначили, що закон про мови, який викликав велику увагу політиків та засобів масової інформації, в основному використовувався для російської мови, але не застосовувався для захисту інших мов меншин.
“Важливо, щоб українська влада зробила активні кроки, щоб забезпечити застосування закону про мови до всіх мов меншин, позначених при ратифікації Конвенції”, – написано в заяві.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас