Французькі компанії можуть витіснити українські та російські з єгипетського ринку зерна - Reuters — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Французькі компанії можуть витіснити українські та російські з єгипетського ринку зерна - Reuters

Аграрний ринок
948
Французькі експортери збираються значно наростити продажі пшениці в Єгипет, вийшовши на приватних експортерів. Про це повідомляє інформагентство Reuters. Подібні плани можуть нести чималу загрозу українським і російським експортерам.
Як відомо, Єгипет є найбільшим у світі імпортером пшениці, який щороку закуповує не менше 10 млн. т зернової. Близько 60% з цих обсягів централізовано імпортує державне агентство GASC, що застосовує пшеницю для виробництва соціальних коржів. Однак решту обсягу – це також мільйони тонн пшениці – закуповують приватні імпортери. На сьогодні, в переважній своїй більшості, єгипетські приватні імпортери пов’язані давніми й тісними діловими контактами з низкою українських і російських експортерів. Майже вся пшениця, що поставляється в Єгипет в рамках приватних закупівель, є причорноморською. Французька зернова, що активно торгується і нерідко здобуває перемоги на тендерах GASC, вже давно не закуповувалася частими єгипетськими імпортерами, незважаючи на цілком впевнену, здавалося б, конкурентну позицію на ринку, щодо українського і російського зерна.
А тим часом нова влада Єгипту збирається значно знизити обсяги державних закупівель пшениці, знизивши імпортну програму на 1-1,5 млн. т. Якщо це відбудеться, то враховуючи, що фактична потреба країни в пшениці чи знизиться, вивільнену нішу займуть приватні імпортери, які тепер вже будуть закуповувати велику частину пшениці для потреб єгиптян. Це створить чималі додаткові перспективи для причорноморських експортерів. Однак, не хочуть втрачати подібний шанс і французькі експортери. Французьке лобі експортерів зерна вже почало наводити контакти з єгипетськими імпортерами і готується до масштабної інвазії на єгипетський ринок. Зокрема, французи збираються не тільки розширювати ділові контакти з єгипетськими приватними імпортерами, а й активно перебувати на цьому ринку за рахунок інвестицій. Приміром, раніше успішно закріпилася на ринку австралійська пшениця, інвестувавши в борошномельне підприємство, що працює з австралійською зерновою.
Якщо плани французьких зерновиків здійсняться, то реформи єгипетського уряду можуть не тільки не відкрити для причорноморських експортерів нових перспектив, але навпаки, закрити їх – за підрахунками французьких експертів, їх зернова, з урахуванням її високої цінової та якісної конкурентоспроможності, здатна завоювати до 60% ринку приватного єгипетського імпорту, значно потіснивши на ньому раніше домінуючу причорноморську зернову.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас