Міністр фінансів Росії: ми вповзли в тривалий період стагнації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністр фінансів Росії: ми вповзли в тривалий період стагнації

Світ
5431
Ризики, властиві економікам країн, що розвиваються, в Росії доповнилися небезпекою розширення санкцій і ще одним регіональним конфліктом.
«У Росії ризики доповнилися зовнішніми проблемами через санкції та їх можливе розширення, тривожиться міністр фінансів Антон Сілуанов: кредитні лінії скорочуються, інвестиції падають, посилився відплив капіталу, рейтингові агентства погіршили оцінки. А можуть же іще й ціни на нафту знизитися – час затягти паски, закликав він: «Зараз непрості часи, і цей період може бути тривалим – рік, два, три», – йдеться у публікації.
Сілуанов зазначив, що збільшувати дефіцит бюджету Росії, як це пропонують в уряді, не можна, оскільки позики на внутрішньому ринку і так занадто дорогі. Подорожчали і зовнішні позики – на 1 в.п.
«Залишається хіба що включити друкарський верстат. Але брати в борг у ЦБ – це інфляція, зростання імпорту, падіння рубля і зниження золотовалютних резервів», – сказав Сілуанов.
На його думку, держпопит може дати лише короткочасний ефект, проте на відміну від 2009 року, коли економіка швидко впала і також швидко піднялася, зараз проблеми в Росії більш системні.
«Зараз ми вповзли в тривалий період скорочення темпів зростання, плюс нервозність (через Україну) внесла свій внесок – можна збільшувати держпопит, але його доведеться підтримувати постійно, щоб знову не звалитися в яму», – сказав міністр РФ.
Однак у цьому випадку не нафтогазовий дефіцит, що і так не опускається нижче 10% ВВП, зросте ще більше, що в разі зниження цін на нафту загрожує серйозними проблемами.
«Це все одно, що напитися востаннє, а там будь що буде», – сказав міністр, додавши, що так вже було в СРСР і це погано скінчилося.
Як повідомляли «Коментарі», топ-18 російських олігархів з початку року втратили $24,3 млрд.
На допомогу Криму Росія може витратити весь антикризовий резерв бюджету в 240 млрд. рублів (близько $6,8 млрд.).
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас