ВТБ впевнений у законності застави по Одеському НПЗ, і попереджає Україну про наслідки експропріації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВТБ впевнений у законності застави по Одеському НПЗ, і попереджає Україну про наслідки експропріації

Фондовий ринок
1807
Укладення договору застави по Одеському НПЗ було проведено відповідно до законодавства України, дії ж української сторони, які заявляються у відношенні активу, незаконні і можуть спричинити у відповідь кроки, заявив ВТБ на своєму офіційному сайті.
“Владі України добре відомо, що договір застави по Одеському НПЗ був укладений у повній відповідності до чинного законодавства України. Незважаючи на це, окремі українські керівники заявляють про можливість фактичної націоналізації застави, що належить банку. Хочемо підкреслити, що подібні рішення, не будучи законними, можуть спричинити низку відповідних дій російської сторони і призвести до руйнування всіх торгово-економічних зв’язків між нашими країнами. Відповідальність за це повністю покладатиметься на українську сторону”, – йдеться в опублікованому повідомленні.
Раніше голова МВС України Арсен Аваков написав на своїй сторінці в Facebook, що під час розслідування відносно компаній “СЄПЕК”, підконтрольних Сергію Курченку, була зафіксована сумнівність схеми передачі Одеського НПЗ від компанії С.Курченка на користь ВТБ.
“М’яко кажучи, за нашими оцінками, дуже сумнівну схему. Приступаємо до викриття шахрайства в рамках формальної процедури з тим, щоб повернути власність заводу на Україну”, – написав А.Аваков.
Як повідомлялося раніше, Одеський НПЗ, який простоював з жовтня 2010 року, відновив переробку сировини у вересні 2013 року. Група компаній “СЄПЕК” і ВАТЛУКОЙЛ” 5 липня 2013 року закрили операцію з купівлі ПАТ “Одеський НПЗ”.
Після зміни влади в країні голова МВС України заявив про нанесення групою “СЄПЕК” державному бюджету багатомільярдних збитків шляхом ввезення нафтопродуктів і незаконної їх реалізації на ринку країни, у зв’язку з чим на ОНПЗ були проведені обшуки.
Наприкінці грудня 2013 року акціонери Одеського НПЗ схвалили рішення про можливість передачі в заставу свого рухомого і нерухомого майна ВТБ в якості забезпечення кредитів, виданих фінустановою на адресу Swisspro Capital Ltd. і пов’язаних з цією компанією осіб. Крім того, збори дозволили НПЗ виступити поручителем за цим кредитом. Основна сума кредитної угоди, підписаної 28 липня 2013 року ВТБ, Swisspro Capital і пов’язаними з нею особами, становить $370 млн.
У цьому зв’язку Одеський НПЗ був переданий ВТБ як заставне майно за надані раніше кредити.
Одеський НПЗ в 2013 році переробив 345,6 тис. тонн нафтової сировини. З початку повноцінного запуску в кінці вересня 2013 року НПЗ виробив 17,4 тис. тонн бензинів, 53 тис. тонн дизельного палива і 126 тис. тонн мазуту. Завод за підсумками року скоротив чистий збиток, за попередніми даними, на 25,6% порівняно з показником 2012 року, до 339,257 млн гривень.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас