В Україні з'явиться фінансова поліція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні з'явиться фінансова поліція

Казна та Політика
4000
Уряд створить в Україні фінансову поліцію. Чернетка відповідної постанови вчора була розглянута на засіданні урядового Комітету соціально-економічного розвитку та з питань європейської інтеграції, який очолює прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Про це повідомляє Hubs.
“Головна мета створення служби – прибрати дублювання функцій тих органів, які “протидіють порушенням, що посягають на фінансові інтереси держави”, – йдеться в документі. За рахунок цього буде знижено тиск на український бізнес.
Чиї саме функції відійдуть до СФР? Мова про податкову міліцію та підрозділі з боротьби з відмиванням доходів, який зараз входить до МД, Державної фінансової інспекції, а також підрозділи по боротьбі з економічною злочинністю та боротьби з організованою злочинністю (УБЕЗ і УБОЗ) Міністерства внутрішніх справ.
Новий орган також перебере на себе повноваження профільного підрозділу СБУ – контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки.
Про склад, повноваження, а також про те, кому буде підпорядковане нове відомство, в документі ані слова. З проекту постанови ясно лише те, що новий орган отримає статус центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом.
“Думаю, що СФР буде через Міністерство фінансів підпорядковуватися Кабінету міністрів, – заявив минулого тижня заступник голови Міністерства доходів і зборів Володимир Хоменко, якому доручено курирувати податкову міліцію і створювати СФР. – Мінфін повинен координувати (податкову політику – ред.) і володіти ситуацією”.
На вирішення всіх організаційних питань з СФР виділили місяць часу. Створення служби буде прийнято постановою уряду. Але для того, щоб воно запрацювало, Кабміну і парламенту все одно доведеться прийняти зміни до кількох десятків законодавчих актів. З цієї причини голосування за документ на засіданні КМУ відклали ще на два тижні, каже співрозмовник, присутній на засіданні.
Це не перша спроба створити фінансову поліцію в Україні. Минулу рік тому зробив керівник податкової міліції Андрій Головач. У його версії документа фінполіція мала стати просто мега-відомством з мега-повноваженнями. Фінансові поліцейські в проекті постанови Головача могли застосовувати фізичну силу, сльозогінний газ і навіть вогнепальну зброю. Підпорядковуватися фінполіція повинна була безпосередньо президенту.
Після бурхливої ​​реакції суспільства на ініціативу Головача Кабмін відступився і зняв її з розгляду. Але в податковому середовищі відмовлятися від цієї ідеї за потрібне не вважають.
Тепер в Кабміні вирішили підходити до процесу обережно і заздалегідь готувати суспільство до майбутніх змін. Вперше про ідею уряду повернутися до створення фінполіціі ще три тижні тому заявив міністр Кабінету міністрів Остап Семерак.
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас