У 2015 році у інтернету з'явиться новий господар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У 2015 році у інтернету з'явиться новий господар

Технології&Авто
8309
До теперішнього часу питання, що стосуються доступу до глобальної мережі, присвоєння доменних імен та інших перспектив роботи інтернету, перебували у віданні американського міністерства торгівлі, а саме підпорядкованому йому управлінню телекомунікаціями NTIA. При цьому безпосередній контроль здійснювала Корпорація з присвоєння імен та номерів в Інтернеті (ICANN). Термін її контракту з NTIA закінчується восени 2015 року.
Ще на Всесвітньому саміті з інформаційного суспільства, який проходив у 2003 році в Женеві і в 2005 році в Тунісі, нагляду за інтернетом планувалося надати більш міжнародний характер. Проте далі незначних косметичних змін справа не пішла. Влада США не хотіла випускати кермо влади зі своїх рук.
Тим більш дивною для глобального інтернет-співтовариства виявилася зроблена заява про те, що США мають намір відмовитися від повноважень з контролю системи доменних імен і, відповідно, всесвітньої павутини в цілому. Мабуть, не останню роль у прийнятті такого рішення відіграв шквал міжнародної критики на тлі скандалу з електронним стеженням, організованим американськими спецслужбами.
У цій ситуації адміністрації президента Барака Обами необхідно було відреагувати, зробивши якісь символічні дії. Тому, оголошуючи про майбутню передачу повноважень з нагляду за інтернетом, голова NTIA Лоуренс Стріклінг висловився досить сухо: “До осені 2015 року необхідно знайти іншу надійну модель майбутнього управління Корпорацією з присвоєння імен і номерів в інтернеті”.
До обов’язків інтернет-адміністратора ICANN входить, наприклад, забезпечення доставки електронної пошти за вірною адресою. Корпорація також стежить за тим, щоб користувачі могли шукати інформацію в інтернеті і обмінюватися даними в соціальних мережах і блогах, наприклад в Facebook і Twitter.
Одразу після заяви Стріклінга почалася боротьба між тими, хто міг би взяти на себе подальший нагляд за глобальною павутиною. Про свій інтерес вже давно заявляв Міжнародний союз електрозв’язку (МСЕ). “Нагляд за управлінням адресами і, відповідно, інтернетом, найкраще здійснювати через орган Об’єднаних націй або через пов’язану з ООН організацію”, – заявляв восени 2013 року генеральний секретар МСЕ Хамадун Туре.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас