Гнітючі цифри: більшість росіян підтримають владу у разі війни з Україною - соцопитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гнітючі цифри: більшість росіян підтримають владу у разі війни з Україною - соцопитування

Світ
4722
Три чверті росіян підтримають керівництво країни, якщо між Росією і Україною станеться військовий конфлікт, випливає з підсумків опитування “Левада-Центру”. Опитування проведено 21-24 березня, вибірка – 1 тис. 603 людини з 45 регіонів, статпохибка не перевищує 3,4%.
Тільки 13% опитаних не готові погодитися з подібним рішенням, ще 13% вагалися з відповіддю. При цьому 13% респондентів упевнені, що такого конфлікту не трапиться, 53% вважають його малоймовірним, а досить імовірним – 23%. Це гнітючі цифри, каже заступник директора “Левада-Центру” Олексій Гражданкін.
Розмови про можливий конфлікт Росії та України з’явилися після повідомлень про те, що РФ готова вторгнутися до південно-східних регіонів сусідньої держави. В інтерв’ю CBS News президент США Барак Обама заявив, що у Росії можуть бути “додаткові плани” відносно України і їй потрібно “відвести війська і почати переговори безпосередньо з українською владою”.
За доповіддю військової розвідки США, оприлюдненою журналістами CNN, на кордоні Росії з Україною зосереджено близько 30 тис. російських військовослужбовців, українські військові повідомляли про 100 тис. військових. Заступник міністра оборони Росії Анатолій Антонов заявив, що РФ дотримується всіх міжнародних угод з обмеження кількості військ в прикордонних з Україною районах.
Антонов повідомив, що за останній місяць Росію відвідали вісім інспекційних груп, двічі російські об’єкти і райони дислокації військ уздовж російсько-українського кордону перевіряли українські військові. Також були прийняті інспектори з США, Канади, Німеччини, Франції, Швейцарії, Польщі, Латвії, Естонії та Фінляндії, і будь-яких сумнівів ніхто з них не висловив.
Вина за погіршення відносин між Росією і Україною в тій чи іншій мірі лежить на владі України, вважають 77% опитаних, російську владу винними вважають лише 3% респондентів. Легітимною нинішню владу України визнають 14% опитаних, 73% слідом за російською владою вважають її нелегітимною.
Консолідації українського суспільства проти Росії росіяни не чекають – її передбачають тільки 14% опитаних. 26% чекають, що приєднання Криму до Росії викличе ослаблення прихильників Майдану, розбрід серед прихильників нової влади, ще 28% очікують на стабілізацію політичної ситуації в країні і примирення з відділенням Криму. Ще 7% вважають, що приєднання Криму виллється в бажання українців з’єднатися з Росією в одну державу.
За два тижні острах строгих санкцій до Росії значно знизилася, а події в Криму стали лише приводом через загальну ворожість по відношенню до Росії, впевнені опитані. Якщо 7-10 березня можливість міжнародної ізоляції Росії турбувала 44% респондентів, то 21-24 березня – вже 28%, політичні та економічні санкції – 42 і 38% відповідно.
Реакція Заходу на події в Криму обумовлена ​​ворожим ставленням до Росії і прагненням скористатися моментом для чинення тиску на РФ, вважають 58% опитаних. 20% упевнені, що на Заході просто не розуміють реальну ситуацію в Україні.
Впевненість, яка транслюється в ЗМІ, що санкції нічим не можуть погіршити становище Росії і змусити її змінити свою позицію, передалася в останні два-три тижні росіянам, говорить Гражданкін. За його словами, це супроводжувалося значним озлобленням громадської думки по відношенню до України: якщо на початку березня позитивно до країні ставилися 63% росіян, то тепер лише 52%.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас