Ціни на землю в Криму зросли на 50%, незважаючи на заборону на угоди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на землю в Криму зросли на 50%, незважаючи на заборону на угоди

Нерухомість
2644
До затвердження Генерального плану розвитку території в Криму введено мораторій на видачу землі і приватизацію республіканської власності. Влада нового російського регіону хоче таким чином зупинити хаотичну забудову узбережжя, що процвітала тут 20 «українських» років. Угоди з приватною нерухомістю на півострові також не проводять практично весь останній місяць, проте ціни на землю вже зростають.
«Ми прийняли рішення про введення мораторію на видачу землі і приватизацію республіканської власності. Рішення буде діяти до затвердження Генерального плану розвитку території Республіки Крим, розробка якого доручена Мінрегіонрозвитку та Мінбуду спільно з кримськими відомствами», – написав перший віце-прем’єр кримського уряду Рустам Теміргалієв на своїй сторінці в Facebook. Він додав, що в республіці вже працюють фахівці, які займалися плануванням олімпійського Сочі. «Хаотичної забудови Криму, в тому числі приморських територій, більше не буде. Концепція розвитку території Республіки Крим буде готова до 25 квітня», – підкреслив чиновник.
Угоди з нерухомістю в Криму не проводяться останні три тижні, оскільки реєстраційні служби втратили доступ до держреєстру речових прав на нерухоме майно, який розташовується в Києві. Точна дата, коли угоди почнуть реєструвати за російськими законами, невідома – за різними оцінками, на врегулювання проблеми буде потрібно від місяця до півроку.
Незважаючи на це, земельний ринок Криму вже досить розігрітий. Учасники ринку відзначають, що вартість землі в Криму вже порівнянна з цінами в сусідньому Краснодарському краї, і прогнозують, що зростання продовжиться і надалі. «Останні кілька років у Криму можна спостерігати зростання цін на нерухомість, і в тому числі на ділянки», – відзначають в агентстві нерухомості «Ялта-Сіті». Ділянок для приватної забудови в сосновому бору або біля моря стає все менше. А з недавнього часу на зростанні цін позначився ще й підвищений попит з боку росіян, викликаний приєднанням Криму до Росії, пояснюють в компанії.
«Найдорожча земля – ​​це Південний берег Криму (ПБК). Ціни позамежні, практично Рубльовка. Сотка на першій лінії ПБК може доходити до 70 тис. дол», – розповідає старший фахівець компанії «ДіМарт ЛТД» Костянтин Ясневич. Після референдуму ціни тут підскочили на 50-100%, відзначає він.
За даними компанії SV Development, вартість сотки на ЮБК доходить до 20 тис. дол, якщо ділянка розташована не далі ніж 500 м від моря. «Ціна знижується в міру віддалення від узбережжя», – пояснює директор з маркетингу компанії Володимир Степенко. Якщо ділянка розташована далі ніж 500 м від води, то її ціна не піднімається вище 10 тис. дол за сотку. Земля в 2-3 км від моря коштує близько 0,5-2 тис. дол за сотку. Найдорожча земля в Ялті, трохи дешевша в Алушті, Гурзуфі, ще дешевша в Алупці.
Найбільш бюджетна пропозиція – у Західному Криму, каже Ясневич. «Західний Крим найбільш інвестиційно привабливий – тут найкращі пляжі, чисте море. Це Саки, Євпаторія і до Роздольненського району. Тільки в цьому регіоні і ще між Керчю і Феодосією знаходяться піщані пляжі», – додав він. Володимир Степенко з SV Development зазначає, що ділянки в районі Феодосії, Судака можуть коштувати 0,5-10 тис. дол за сотку, знову ж таки залежно від близькості до моря і наявності інфраструктури. За його словами, земля, віддалена від моря або великих міст далі ніж на 10 км, коштує 300-400 дол за сотку. «Це звичайні селища», – пояснює він.
«Земельний ринок Криму рясніє пропозиціями великих ділянок у кілька десятків гектарів, причому характерною особливістю кримського ринку є те, що наявність комунікацій, під’їзних шляхів і площа ділянки впливають на ціну значніше, ніж піша доступність до моря», – розповідає віце-президент девелоперської компанії «Хімки груп» Дмитро Котровський. Один гектар великої ділянки (30-50 га), до якої може під’їхати будівельна техніка й до якої підведена електрика, може коштувати на 50% дорожче, ніж гектар меншої за площею ділянки біля моря, до якої не можна під’їхати і де немає ніяких комунікацій, пояснює експерт.
У Краснодарському краї ситуація зворотна. Близькість до берегової лінії там є архіважливим фактором, наявність якого нівелює всі інші недоліки – віддаленість від магістралей, відсутність комунікацій в локації, говорить Котровський. За його даними, сотка біля моря в Новоросійську може коштувати 20 тис. дол, в Абрау-Дюрсо – 6 тис. дол, в станиці Саратовська – 1 тис. дол за сотку, під Краснодаром – від 800 дол за сотку.)
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас